A hal és a saláta egyaránt fontos szervezetünknek. Gyakran megfeledkezünk erről, pedig egy finom salátát nem több idő elkészíteni, mint egy tésztás, vagy húsos ételt. Hogy ne unjuk meg, érdemes néha feldobni egy kicsit extra hozzávalókkal.
Elkészítési idő: kb. 30 perc + 1 óra
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt lazac
- 10 dkg zeller
- ½ körte csíkokra vágva
- ½ jégsaláta
- kevés olívaolaj
Ez egy nagyon egyszerű változat. Szerintem az édes körte nagyon jól illik a füstölt lazachoz. Első lépésként a zellert meghámozzuk, gyufára vágjuk és forrásban lévő sós vízbe tesszük, 3-4 perc után leszűrjük. Amíg hűl, addig elkészítjük a többi hozzávalót. A jégsalátát csíkokra vágjuk és egy nagy tálba tesszük. A körtét megmossuk, kivesszük a magházat, és szintén csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a salátához. Ha a zeller meghűlt, hozzákeverjük a többihez, rátesszük a csíkokra vágott lazacot és picit meglocsoljuk olívaolajjal. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp! Bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, diófélét karakteresebb sajtot adhatunk még hozzá. Akár egy majonézes öntetet is készíthetünk rá öntetnek.
Jó tudni! Energia tartalma alacsony, viszont nagyon egészséges. Ebédre vagy vacsorára egyaránt fogyasztható.
Tápérték (100 g)
Jégsaláta |
Zellergumó |
Körte |
Lazac |
|
Energia |
10 kcal |
42 kcal |
58 kcal |
179 kcal |
Fehérje |
0,6 g |
1,5 g |
0,3 g |
19,9 g |
Zsír |
0,1 g |
0,3 g |
0,1 g |
10,4 g |
Szénhidrát |
2,1 g |
9,2 g |
15,4 g |
0 g |