A maceszgombóc az egyik kedvencem, sajnos nálunk kevés helyen lehet kapni. Elkészítési ideje lehet, hogy soknak tűnik, de ez a 2 óra pihentetés miatt van. Én sok receptet olvastam és ezekből összegyúrtam a saját ízlésemnek legjobban megfelelőt.
Elkészítési idő: kb. 40 perc + 2 óra
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 3 evőkanál olaj
- ¼ csésze szénsavas víz
- 1 csésze maceszliszt (250 ml)
- só, bors,
- 5 dkg spenót nagyon apróra vágva
Első lépésként felverjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, fűszereket és az apróra vágott spenótot. Ezután hozzáadjuk a vizet és a maceszlisztet. Jól elkeverjük, és hűtőben pihentetjük 2 órát. Ezután olajos vagy kézzel gombócokat formázunk belőle és gyöngyöző vízben kb. 30 perc alatt kifőzzük. Érdemes egyet félbe vágni és megnézni, hogy jó-e. Én legjobban marha- vagy libalevessel szeretem.
Tipp! Spenót helyett használhatunk apróra vágott petrezselymet, szerecsendiót, vagy más fűszereket is. Ez attól is függ, milyen leveshez szeretnénk adni.
Jó tudni! A gombóc főzés közben a duplájára nő, ezt vegyük figyelembe, amikor formázzuk. Ha nem kapunk maceszlisztet, akkor vegyünk pászkát, azt aprítsuk fel, és így adjuk a többi hozzávalóhoz. Kb. 25 dkg-ra lesz szükség.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100):
Pászka |
Tojás |
Repceolaj |
Spenót |
|
Energia |
390 kcal |
143 kcal |
902 kcal |
63 kcal |
Fehérje |
15 g |
12,6 g |
0 g |
3,2 g |
Zsír |
1,1 g |
9,5 g |
100 g |
3,2 g |
Szénhidrát |
1,8 g |
1,8 g |
0 g |
6,2 g |