Nem is gondolnánk, hogy a sütőtök mennyi mindenre felhasználható. Eddig csak, mint saláta, leves, köret alapjaként gondoltunk rá. Most nézzünk egy egyszerű, forró ital receptet.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök
- 1 kávéskanál fahéj
- ½ kávéskanál gyömbér
- ¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
- ízlés szerint méz
- tejszínhab a díszítéshez
A tököt hámozzuk meg, szedjük ki a belsejét, és vágjuk kisebb kockákra. Tegyük fel főni úgy, hogy 1 ujjnyira lepje el a víz. A fűszerekkel együtt főzük puhára. Ha ez megvan, akkor botturmix segítségével pépesítsük. Ha nem lesz elég sima, akkor szűrjük át. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk még. Kóstoljuk meg, mennyire édes, és ha szükséges, akkor tegyünk az üvegbögre aljába mézet. Erre önthetjük a forró sütőtök levet, majd nyomjunk rá tejszínhabot és szórjuk meg a tetejét őrölt fahéjjal.
Tipp! Ha valaki tejszínes italnak szeretné, akkor öntsön hozzá habtejszínt, és forralja össze. Akár egy kis rumot is adhatunk hozzá.
Jó tudni! Ha nem ehetünk mézet, akkor bármilyen cukorral, édesítőszerrel ízesíthetjük, ekkor azonban érdemes még tálalás előtt belekeverni.
Még több érdekes recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Sütőtök |
Méz |
Habtejszín 30 %-os |
|
Energia |
45 kcal |
304 kcal |
288 kcal |
Fehérje |
1,0 g |
0,3 g |
2 g |
Zsír |
0,1 g |
0 g |
30 g |
Szénhidrát |
11,6 g |
82,4 g |
3,1 g |