Karácsonyi gyümölcskenyér – Egészségséf

Ezt az édességet azért szeretem nagyon, mert egyszerű összeállítani, jól elcsomagolva pedig akár egy hétig is eláll, ha addig el nem fogy. A jól bevált alapreceptünket kell csak elővenni.

 

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt

  • ½ bögre barnacukor

  • ½ bögre olaj

  • 2 kis doboz kefir

  • 1 sütőpor

  • 2 vaníliás cukor

  • 10 dkg mazsola

  • 1 csomag kandírozott narancs

  • 1 csomag szárított (kandírozott) trópusi gyümölcs

  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

  • ½ kávéskanál őrölt szegfűszeg

  • 2 egész tojás

Karácsonyi gyümölcskenyér - Egészségséf

A lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral, fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliás cukorral. Ehhez adjuk az olajat, tojást és kefirt. Robotgéppel jól eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a szárított, kandírozott gyümölcsöket. 1 kenyérsütő formát kivajazunk, lisztezünk. Beleöntjük a masszát. 190 fokra előmelegített sütőben sütjük 45 percig. Ekkor még nem lesz jó, ezért egy fóliával lefedjük, hogy ne égjen meg, és még kb. 20 percig sütjük. Utána tűpróbát csinálunk. Ha nem jó, visszatesszük még. A formában hagyjuk kihűlni, utána én fóliába csomagolva tárolom. Tálaláskor porcukorral hintem meg a tetejét.

Tipp! Ha szeretnénk, darált diót is adhatunk hozzá, a tetejét vágott mandulával is megszórhatjuk.

Jó tudni! A lisztet keverhetjük szénhidrát csökkentett változattal, a cukrot lecserélhetjük nyírfacukorra. Eredeti változatban inkább délelőtt fogyassza az, akinek figyelnie kell rá.

Tápérték (100 g)

Liszt

Kefir

Cukor

Tojás

Mazsola

Olaj

Energia

370 kcal

56 kcal

390 kcal

143 kcal

296 kcal

902 kcal

Fehérje

12,3 g

3,0 g

0 g

12,6 g

2,5 g

0 g

Zsír

1,3 g

3,0 g

0 g

9,5 g

0,5 g

100 g

Szénhidrát

76,3 g

4,4 g

99,9 g

1,8 g

78,4 g

0 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS