A hasábburgonyának sajnos nincs jó híre: nem csak hizlal, de túlzott fogyasztása még a daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhat. Mégis van remény, a legfrissebb kutatások szerint létezik egészséges(ebb) változata is.
Az Idaho Egyetem kutatói nem tudtak belenyugodni, hogy a hasábburgonya tiltólistára került étrendjükből, ezért többféle fajtájú krumplit is megvizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, melyik fajtából mennyi káros anyag (akrilamid) válik ki magas hő hatására.
Az eredmények sokat ígérőek, 150 fajtából 38 olyan is van, amely jobban viselkedik sütés hatására, ezek azok a fajták, amelyekben kevesebb a cukor. Minél több a cukor egy burgonyában, annál több akrilamid válik ki belőle az olajban sütés alatt.
Sajnos azonban nem elég cukorszegény fajtát választani, egyéb faktorok is szerepet játszhatnak az egészségesebb hasábburgonya létrehozásában, ezért további kísérletezésre lesz szükség. Addig pedig mértékkel fogyasszuk a sült krumplit.