Egyszerű sütik ételérzékenyeknek

Nem kell lemondania az ünnepi finomságokról akkor sem, ha glutén-, vagy tejmentes diétát tart. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa népszerű karácsonyi sütemények mentes változatát készítette el, szénhidrát csökkentett étrendbe is beilleszthető változatban.

Glutén- és tejmentes kókuszgolyó

A hagyományosan darált háztartási kekszből készült csemegéhez darált mandulát és kókuszreszeléket használunk, ezáltal nemcsak a sütemény beltartalmi értékét növeljük, de így glutén, tejfehérje- és laktózmentes diétát követő vendégeinknek is bátran kínálhatjuk.

Hozzávalók:

  • 15 dkg mandula
  • 6-8 ek kókuszreszelék
  • 2-3 ek eszpresszó kávé
  • 1 ek rum
  • 4 ek eritrit
  • 3 ek kakaópor

Elkészítés:

A mandulát és a kókuszreszeléket darálja le, majd adja hozzá a kakaóport és az eritritet. 2-3 evőkanál kávé és egy kevés rum segítségével készítsen könnyen formázható masszát. Ezt követően fél-1 órára helyezze a hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, végül hempergesse meg őket kókuszreszelékben!

Tejmentes mézes-gyömbéres keksz

A mézes puszedli diétás, tejmentes változata tejallergiás, vagy laktózintoleranciás étrendet követők részére.

Egyszerű sütik ételérzékenyeknek

Hozzávalók:

  • 10 dkg tönköly búzaliszt
  • 5 dkg kókuszsír (ettől lesz tejmentes)
  • 5 dkg cukor
  • 3 ek méz
  • 1 kk gyömbér
  • 1 kk fahéj
  • késhegnyi szegfűszeg
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

A lisztet morzsolja el úgy a kókuszzsírral, mintha vajjal dolgozna, majd adja hozzá a mézet, a cukrot, a fűszereket és a sütőport. Határozott mozdulatokkal gyorsan gyúrja össze és fél órára, fóliával lefedve tegye a hűtőbe a tésztát. Utána óvatosan nyújtsa ki, és szaggasson belőle tetszőleges formákat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsse készre!

Sajtos zabtallér

Ha a sok édesség után valami sósra vágyna, az alábbi gluténmentes, diabetikus recept elkészítését ajánljuk!

Hozzávalók:

  • 25dkg gluténmentes zabpehely
  • 20dkg sajt
  • 2 tojás
  • 3ek tejföl
  • kevés fokhagyma
  • 1teáskanál sütőpor

Elkészítés:

A gluténmentes zabpehelyből 5dkg-ot daráljon le, a többit egészben használja fel. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszelje le, adja hozzá a többi alapanyagot, majd ízlés szerint fűszerezze kevés sóval, fokhagymával. A masszát néhány órára tegye hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, amiket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin helyezzen el. Egy kanál segítségével lapítsa el a golyókat, minél vékonyabbak lesznek, annál ropogósabbra sülnek. A tallérok 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készülnek el.

Forrás: www.allergiakozpont.hu


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS