Nálunk hagyományosan karácsonykor megjelenik az ünnepi asztalon a rántott hal. Régebben főleg pontyból készült, amit én annyira nem szerettem. A tengeri halakat annál inkább. És ha egy kis zöld fűszert is keverünk a panírba, egészen más ízt kapunk.
Hozzávalók:
-
friss, filézett tonhal szeletek
-
zsemlemorzsa
-
fokhagyma granulátum
-
tej
-
tojás
-
liszt
-
friss, zöld fűszerek (rozmaring, petrezselyem, zsálya)
A tejbe beletesszük a fokhagyma granulátumot, ebbe pácoljuk a halat egy éjszaka. A főzés napján kivesszük belőle, lecsepegtetjük, sózzuk. A zöld fűszereket apróra vágjuk, belekeverjük a zsemlemorzsába. Ezután hagyományos módon kipanírozzuk, majd forró olajban kisütjük. Majonézes burgonyasalátával tálaljuk.
Tipp! Ha nem kapunk friss tonhalat, akkor lazacból, afrikai harcsából, fogasból is elkészíthető.
Jó tudni! A tengeri halaknak is van egy erős hal íze, ezt veszi el kicsit a fokhagymás tej, illetve puhább lesz tőle.
Tápérték (100 g)
Tonhal |
Zsemlemorzsa |
Liszt |
Tojás |
Tej (1,5 %-os |
|
Energia |
144 kcal |
344 kcal |
370 kcal |
143 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
23,3 g |
10,2 g |
12,3 g |
12,6 g |
3 g |
Zsír |
4,9 g |
0,9 g |
1,3 g |
9,5 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
0 g |
73,3 g |
76,3 g |
1,8 g |
4,7 g |