Ha szilveszter, akkor szinte kihagyhatatlan a sült malac. Mi szoktunk fél vagy negyed malacot is sütni, de van, hogy csak kifejezetten egy bizonyos részét vesszük meg, ha olyan étel készül. Szilveszterkor szinte mindig kapható malac karaj. Én úgy szeretem, ha rajta van a bőre, de ha valakinek ez sok, az vegye le nyugodtan.
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra
Hozzávalók:
- 1 darab malackaraj
- 1 csomag zöld spárga
- 4-5 gerezd fokhagyma zúzva
- kevés olaj
- só, bors
Először is a spárgát megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Hagyjuk hűlni, amíg előkészítjük a malacot. A zúzott fokhagymát összekeverjük kevés olajjal. Ha csontos a hús, akkor kicsontozzuk. Ha már ez kész, akkor a bőrét bekockázzuk (vagy levágjuk). A nem bőrös felét óvatosan, hosszában felvágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Megsózzuk, borsozzuk, megkenjük a fokhagymás olajjal. Ráfektetjük a spárgákat hosszában, és feltekerjük. Cérnával összekötjük, bőrös felével felfelé betesszük a sütőbe. Én kacsasütőben sütöm. Kis vizet teszünk alá, ha nincs kacsasütő, lefedjük fóliával és 200 fokon először másfél órát sütjük. Ezután levesszük a fedőt vagy a fóliát. Megnézzük, hogy puha-e. Ha igen, akkor fedő nélkül addig sütjük, míg megpirul. Lencsesalátával tálaljuk.
Tipp! Bármilyen más töltelék készíthető hozzá, akár zsemlés, akár zöldséges.
Jó tudni! A sütési idő függ a malac nagyságától és a sütőtől is. Közben nézni kell, hogy nem maradjon kemény vagy nyers.
Még több idényrecept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Karaj |
Spárga |
|
Energia |
170 kcl |
20 kcal |
Fehérje |
20,7 g |
2,2 g |
Zsír |
9 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
0 g |
3,8 g |