Általában karácsony után már nem is tudunk édességre gondolni. Így vagyok ezzel én is, ezért ha vendégek jönnek ilyenkor, mindig valami könnyű desszertet választok. Az alkalomhoz talán ez a pezsgős illik a legjobban.
Elkészítési idő: kb. 30 perc +3-4 óra
Hozzávalók:
- 0,5 liter édes pezsgő
- 8 egész tojás
- 15 dkg porcukor
- 2 lime leve
- 3 dl habtejszín
- 6 db lapzselatin
Első lépésként a lapzselatint egy főzőedénybe tesszük, hozzáadunk 4 evőkanál vizet, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett feloldjuk. Nem szabad felforralni. Rögtön levesszük és hagyjuk kicsit hűlni. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját 10 dkg cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet és a pezsgőt, majd a feloldott zselatint. Figyelni kell, hogy a zselatin ne szilárduljon meg.
Ha a krémet nem tudjuk elég gyorsan kikeverni, vagy biztosra szeretnénk menni, akkor inkább előbb keverjük ki a krémet, és úgy kezdjük el a zselatint feloldani. Viszont itt is figyelni kell, hogy eléggé kihűljön a zselatin, a tojásos krémhez nem lehet forrón hozzáadni! Ezt a krémet betesszük a hűtőbe. Addig kell várni, amíg félig megdermed. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a tejszínt külön edényben szintén. Előbb az egyiket, majd a másikat is a pezsgős tojáskrémhez adjuk. Kelyhekbe tesszük, és legalább 2 órára hűtőbe rakjuk. Tálaláskor alkalomhoz illően díszíthetjük.
Tipp! Bármilyen gyümölcsöt adhatunk hozzá. Ilyenkor azt lerakjuk a kehely aljába.
Jó tudni! Nincs magas hőnek kitéve a pezsgő, így alkoholtartalma megmarad. Ezért gyerekek nem fogyaszthatják.
Tápérték (100 g)
Pezsgő |
Tojás |
Habtejszín 30 %-os |
Porcukor |
|
Energia |
76 kcal |
143 kcal |
288 kcal |
389 kcal |
Fehérje |
0,3 g |
12,6 g |
2,0 g |
0 g |
Zsír |
0 g |
9,5 g |
30 g |
0 g |
Szénhidrát |
1,4 g |
1,8 g |
3,1 g |
99,7 g |