Kisfiam nagyon szereti a sajtszószt. Elsősorban a steakhez, de bármilyen húshoz, zöldséghez, tésztához megeszi. A boltokban lehet kapni port, amiből elkészíthető. Mivel én nem nagyon kedvelem ezeket, inkább magam készítem el otthon. Nem sok fáradság, és így biztosra tudom, mi van benne.
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 250 g mascarpone sajt
- 15 dkg egyéb sajt (parmezán, füstölt)
- só
Az elkészítés nagyon egyszerű. Egy tapadásmentes edénybe felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kicsit pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, lassan, hogy ne csomósodjon be (úgy, mint amikor besamelt készítünk). Hozzáadjuk a mascarpone sajtot, és a másik fajta sajtot reszelve. Ha szükséges sózzuk. Összeforraljuk, és már készen is van. Ha túl sűrű, akkor pici tejjel lehet hígítani.
Tipp! Többféle sajtot is használhatunk, de érdemes eldönteni, hogy milyen legyen a karaktere. Akár zöldfűszereket is tehetünk bele. Húsokhoz, zöldséghez kicsit sűrűbbre érdemes készíteni, tésztához hígabbra, mert a tészta magába szívja.
Jó tudni! Rama helyett vajat használjunk, amikor csak lehet, mert egészségesebb. Fehér liszt helyett pedig lehet szénhidrát csökkentett változatot is használni.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Liszt |
Vaj |
Főzőtejszín 10 %-os |
Parmezán |
Mascarpone |
|
Energia |
370 kcal |
746 kcal |
120 kcal |
392 kcal |
450 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
0,4 g |
3,2 g |
35,8 g |
7,0 g |
Zsír |
1,3 g |
80 g |
10 g |
25,8 g |
45 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
0,5 g |
43 g |
3,2 g |
2,0 g |