Csőben sült kelbimbó – Egészségséfünk receptje

A csőben sült zöldségeket nagyon szereti az egész család. Főételként, de köretként is tálalhatók. Ha valakinek hiányzik belőle a hús, pirított csirkemellet is keverhet a kelbimbóhoz.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • ½ kg kelbimbó
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • tej
  • só, bors
  • 20 dkg trappista sajt reszelve
  • 12,5 dkg kockázott bacon szalonna

A kelbimbókat megtisztítjuk, félbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Közben feltesszük melegedni a vajat, amikor megolvadt, hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük és picit pirítjuk. Lassan adagolva felöntjük tejjel, ügyeljünk rá, hogy ne csomósodjon be. Fűszerezzük és összeforraljuk. Gyakorlatilag egy besamelt készítünk. Ha megfőtt a kelbimbó, akkor leszűrjük. Egy hőálló edény alját kivajazzuk, ráterítjük a kelbimbót, ráöntjük a besamelt, megszórjuk reszelt sajttal, majd a kockázott bacon szalonnával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Csőben sült kelbimbó - Egészségséfünk receptje

Tipp! Ha szeretnénk, akkor a bacont el is hagyhatjuk, de adhatunk hozzá csirkemellet, vagy felkarikázott kolbászt is tehetünk a tetejére. Ez már ízléstől függ.

Jó tudni! A csőben sült ételek egyik alapja a besamel. Nem nehéz elkészíteni, de a tejet óvatosan kell adagolni, egyrészt, hogy ne csomósodjon be, másrészt hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Tej mellett tejszínt is adhatunk hozzá.

Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Kelbimbó

Vaj

Liszt

Tej

Trappista sajt

Bacon

Energia

31 kcal

746 kcal

370 kcal

44 kcal

341 kcal

518 kcal

Fehérje

4 g

0,4 g

12,3 g

3 g

25 g

17,3 g

Zsír

0,5 g

80 g

1,3 g

1,5 g

26 g

4,4 g

Szénhidrát

8 g

0,5 g

76,3 g

4,7 g

1,8 g

1,3 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS