Almával töltött kacsamell – Egészségséf

Nem mindenki szereti a húsokat gyümölccsel keverni. Pedig amellett, hogy szerintem nagyon finomak, egészségesek is, hiszen a gyümölcs ilyenkor már sok esetben a köret is, így kiiktatva a szénhidrátban gazdagabb egyéb köreteket. Ezt a kacsamellet nagyon egyszerű elkészíteni, különleges alapanyagokra sincs szükség, mégis változatossá tudjuk tenni vele az étkezéseket.

Elkészítési idő: kb. 90 perc

Hozzávalók:

  • bőrös kacsamell
  • mellenként 1 alma
  • méz
  • őrölt rozmaring

A kacsamelleket megmossuk és hosszában kis zsebet vágunk bele. A bőrét bekockázzuk. Sózzuk és bekenjük mindkét oldalát őrölt rozmaringgal. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kivesszük a magházat, és egy negyedet még félbe vágunk. A mell zsebeibe elhelyezzük a 2 szeletet, hústűvel lezárjuk. Kacsasütőbe tesszük, pici vizet rakunk alá, és a megmaradt almákat köré rakjuk. Az egészre rácsurgatunk egy kis mézet. Lefedve 190 fokon 75 percig sütjük, majd az utolsó 15 percben levesszük a tetejét a sütőnek, hogy a bőre ropogós legyen. Az alma adja a köretet, de ha ez nem elég, akkor egy kis krumplipürét adhatunk hozzá.

Almával töltött kacsamell - Egészségséf

Tipp! Sokan úgy sütik a kacsát, hogy előtte egy serpenyőben mindkét oldalát hirtelen megsütik. Így „bezárják” az ízeket. Én kipróbáltam úgy, hogy ezt kihagytam, az íze ugyanolyan finom lett.

Jó tudni! Sütés során a kacsa „összemegy”. Nem gond az sem, ha az edényben már csak a tetejére fér a gyümölcs, amikor levesszük a fedőt, akkor köré rendezhetjük. Almából is választhatunk több fajtát, de keverhetjük is körtével, naranccsal, aszalt gyümölcsökkel.

Tápérték (100 g)

Kacsahús

Alma

Méz

Energia

135 kcal

52 kcal

304 kcal

Fehérje

18,2 g

0,2 g

0,3 g

Zsír

5,9 g

0,1 g

0 g

Szénhidrát

0,9 g

13,8 g

82,4 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS