Nem mindenki szereti a húsokat gyümölccsel keverni. Pedig amellett, hogy szerintem nagyon finomak, egészségesek is, hiszen a gyümölcs ilyenkor már sok esetben a köret is, így kiiktatva a szénhidrátban gazdagabb egyéb köreteket. Ezt a kacsamellet nagyon egyszerű elkészíteni, különleges alapanyagokra sincs szükség, mégis változatossá tudjuk tenni vele az étkezéseket.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók:
- bőrös kacsamell
- mellenként 1 alma
- méz
- só
- őrölt rozmaring
A kacsamelleket megmossuk és hosszában kis zsebet vágunk bele. A bőrét bekockázzuk. Sózzuk és bekenjük mindkét oldalát őrölt rozmaringgal. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kivesszük a magházat, és egy negyedet még félbe vágunk. A mell zsebeibe elhelyezzük a 2 szeletet, hústűvel lezárjuk. Kacsasütőbe tesszük, pici vizet rakunk alá, és a megmaradt almákat köré rakjuk. Az egészre rácsurgatunk egy kis mézet. Lefedve 190 fokon 75 percig sütjük, majd az utolsó 15 percben levesszük a tetejét a sütőnek, hogy a bőre ropogós legyen. Az alma adja a köretet, de ha ez nem elég, akkor egy kis krumplipürét adhatunk hozzá.
Tipp! Sokan úgy sütik a kacsát, hogy előtte egy serpenyőben mindkét oldalát hirtelen megsütik. Így „bezárják” az ízeket. Én kipróbáltam úgy, hogy ezt kihagytam, az íze ugyanolyan finom lett.
Jó tudni! Sütés során a kacsa „összemegy”. Nem gond az sem, ha az edényben már csak a tetejére fér a gyümölcs, amikor levesszük a fedőt, akkor köré rendezhetjük. Almából is választhatunk több fajtát, de keverhetjük is körtével, naranccsal, aszalt gyümölcsökkel.
Tápérték (100 g)
Kacsahús |
Alma |
Méz |
|
Energia |
135 kcal |
52 kcal |
304 kcal |
Fehérje |
18,2 g |
0,2 g |
0,3 g |
Zsír |
5,9 g |
0,1 g |
0 g |
Szénhidrát |
0,9 g |
13,8 g |
82,4 g |