A körte az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, ami télen is beszerezhető. Nyersen, kompótnak, édességnek is nagyon finom, de remek köret is készíthető belőle sült húsokhoz.
Hozzávalók:
– 5 db körte
– ½ liter könnyű vörösbor
– 4 evőkanál cukor
– ½ kávéskanál őrölt fahéj
– késhegynyi őrölt szegfűszeg
– 1 kávéskanál reszelt citromhéj

A körtéket meghámozzuk úgy, hogy a szára megmaradjon. A bort, a cukrot, a citromhéjat és a fűszereket összeforraljuk. A meghámozott körtéket beletesszük, és puhára pároljuk. Tálaláskor meglocsoljuk pici mézzel, illetve kevés mártást is tehetünk rá.
Tipp! Ha sűrűbb mártást szeretnénk, akkor a megmaradt szirup mennyiségétől függően, de kb. ½ evőkanál étkezési keményítővel besűríthetjük, és kevés tejszínnel összekeverhetjük, felfőzhetjük.
Jó tudni! Cukor helyett édesítőszer vagy nyírfacukor is használható.
Tápérték (100 g)
| 
 Körte  | 
 Vörösbor  | 
 Cukor  | 
|
| 
 Energia  | 
 58 kcal  | 
 85 kcal  | 
 390 kcal  | 
| 
 Fehérje  | 
 0,3 g  | 
 0 g  | 
 0 g  | 
| 
 Zsír  | 
 0,1 g  | 
 0 g  | 
 0 g  | 
| 
 Szénhidrát  | 
 15,4 g  | 
 2,6 g  | 
 99,9 g  | 
