Sportakadémia előadásán vendégünk Dr. Bartha Csaba volt

DSC_0598

Előadásunk vendége 02.24-én ezúttal Dr. Bartha Csaba a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgató helyettese volt, aki Magyarország Rio-i Olimpián való részvételről beszélt. Üdvözölte Óbuda ebben a témában tanúsított figyelmét és kezdeményező szándékát mind a sportról való elméleti tájékoztatásban, mind pedig a sportprogramok szervezésében.

DSC_0661A Rio-i Olimpia olyan nyári olimpia lesz, amit télen rendeznek! Természetesen ez egy kellemes szójáték, viszont fontos figyelembe venni, hogy a déli féltekén a magyar csapatokat téli hónapok várják. Természetesen ez nem olyan riasztó, mert a versenyzőket ebben az időszakban kellemes klimatikus viszonyok fogadják. Mégis sok előzetes felmérést és felkészülést igényel a MOB és a sportszervezetek részéről, hiszen az időeltolódás, a domborzati viszonyok, a páratartalom nehezítik az akklimatizálódást. A MOB kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, azaz a résztvevők egészségügyi felkészítésére, egészségügyi szűrésekkel és a védőoltásokkal. Fontos tudni azt is, hogy egy-egy versenyszám helyi idő szerint késő esti órákban indul.

A sportolók sportágankénti elhelyezését is ezen szempontok figyelembe vételével szervezik meg. Mindenki életének egyik legfontosabb teljesítménye előtt áll. Óriási megmérettetés ez mindenki számára, tehát biztosítani kell a nyugodt felkészülés, a ráhangolódás és a pihenés körülményeit. A csapatok az átállást, már a kiutazást megelőző hetekben elkezdik.
Sokunkat foglalkoztat a kvótaszerzés témája, hiszen arról értesülhettünk, hogy a megelőző olimpiai részvételeinkhez mérten a megszerzett részvételi lehetőségek alulmúlják a várakozásokat. Bartha Csaba elmondta, hogy a kvóták megszerzésében a helyzet messze nem ilyen borús, Magyarország eddig 80 kvótát szerzett. Jelenleg is zajlanak a kvalifikációs versenyek és bizony még sok lehetőség van a jogosultságok megszerzésére. Erre alapozva 130-140 jelölés megszerzésére számítanak. Ezzel párhuzamosan a sportági felkészültségek is indokolják az előjelzett éremszerzéseket.

A magyar sport stratégai ágazattá vált, a fejlesztésekbe 16 sportág került be, így a támogatások által egyre szélesedik a lehetőség a jobb körülmények között való felkészülésre, ezáltal az egyre jobb eredmények elérésére. A magyar sportolók alapjai ebben kiválóak, itt említendő a kimagasló emocionális töltet, az egyén elhivatottsága. Előadónk kiemelte a felkészülések sporttudományi hátterének fontosságát is, úgy mint a megfelelő edző és edzőpartner, a megfelelő táplálkozás, dietetikus és élettani szakember meglétét. Véleménye szerint komoly eredményt úgy lehet elérni, ha ezeket a folyamatokat specializálják. Azt, hogy a magyar sport mindig sikeres maradjon, az utánpótlás képzésével biztosítható, így tehát az alapoktól kell indulni és idejekorán a kialakítani testkultúrát, az állóképesség, a koordináció, a kognitív képességek, az emóció és a kondíció fejlesztésével.

Zárógondolatként elmondta, hogy az akkreditációk teljes és gazdaságos kihasználása a cél és a MOB mindent megtesz, hogy hazánkat méltóképpen képviseljék.

Forrás: www.obudasport.hu – RSS