Szófiai tarolás

Hét érmet, közte három aranyat nyert a magyar kötött- és szabadfogású U23-as válogatott Szófiában, a korosztály Európa-bajnokságának főpróbáján. Lévai Zoltán szövetségi edző szerint szép reményekkel várhatjuk a márciusi kontinensviadalt.

Lakner Gábor Szófiában tartották a közelgő U23-as Európa-bajnokság főpróbáját. A hagyományos, nagy rangot kivívott Petko Szirakov- és Ivan Ilijev-emlékversenyen a kötött- és szabadfogású válogatott vett részt. Népes és rendkívül erős mezőny indult, például a törökök és a grúzok súlycsoportonként két-három fővel képviseltették magukat, a kazahok kétszer, a házigazdák többször annyian voltak. A válogatottat vezető Lévai Zoltán honlapunknak elmondta, nem létezett könnyű sorsolás, és minden mérkőzést meg kell becsülni, amelyet a versenyzők a szőnyegen tölthettek.

Szilvássy Szófia

Szilvássy Erik

Szabadfogásban hat magyar versenyző indult, nekik valamivel könnyebb dolguk volt, mint kötöttfogású társaiknak. A fogásnemben nyolc-tizenöt versenyző nevezett súlycsoportonként, míg kötöttfogásban tizenkét-húsz. Lévai Zoltán az ötödik helyen záró Kálmán Balázstól (70 kg) kicsit többet várt, a két év kihagyás után visszatérő Bábszky Gergely (65 kg) ugyanakkor reménykeltően birkózott. Az ezüstéremig jutó Gyurits Gergely (86 kg) kellemes meglepetést okozott, a válogatott vezetője a mentalitását dicsérte.

Juhász Balázs (97 kg) első nemzetközi megméretésén indult, és az ötödik helyével meghálálta a bizalmat, de a sorozatterhelést még szoknia kell. A nehézsúlyban (125 kg) két magyar is indult, meglepetésre Borsos Bálint legyőzte a rutinosabb Nagy Mihályt, előbbi másodikként, utóbbi végül harmadikként zárt. Borsos remeklése meglepetést okozott, míg Nagy Mihály Lévai Zoltán szerint kicsit megtorpant. Remélhetőleg a két rivális egyre jobb teljesítményre sarkallja egymást.

Losonczi Szófia

Losonczi Ottó

Kötöttfogásban a legkisebb súlycsoportban nem indult magyar versenyző, Torba Erik belázasodott, így lemaradt a szófiai utazásról. A 66 kg-ban ketten is versenyeztek, Krasznai Márkra a szövetségi edző szerint kell még némi izom, de gyakorlásnak jó volt az öt mérkőzés. Losonczi Ottó teljesítményére csillagos ötöst ad a szakvezető, kiemelkedően birkózott, erős – lengyel, grúz, török, japán és bolgár – ellenfelet legyőzve aranyérmes lett. Jó teljesítményt vártak tőle, de még annál is jobban birkózott. Kottes Pál (71 kg) ötödik helye sem rossz eredmény, de meglátszik a teljesítményén a más sportágakba tett kirándulás. Miután végleg elkötelezte magát a birkózás mellett, még jobb eredményekre lehet képes.

Lévai Szófia

Lévai Zoltán

Az ifjabb Lévai Zoltán (75 kg) fenomenálisan birkózott, nagyszerű ellenfeleket – több korosztályos világ- és Európa-bajnokot – felülmúlva aranyérmes lett. Először a döntőben tudtak ellene pontot szerezni az ellenfelek, rendkívül biztató volt a produkciója. Sérülés miatt a 80 kg-os súlycsoport is lyukas volt, 85 kg-ban pedig az egyik legkellemesebb meglepetést okozta Szilvássy Erik. Lévai mester – nem is annyira – titkos favoritja taktikus birkózással lett aranyérmes. A rutinos Török Zsolt (98 kg) hozta a várt érmet, a színe ezúttal bronz lett, de lett volna esély az aranyra is. A taktikán az edzőjével még finomítania kell, mert egyes periódusokban gond volt az erejével. A birkózást későn elkezdő Papp Arnold (130 kg) gyorsan fejlődik, az ötödik helye mutatja, hogy már sokkal ügyesebb, mint a legutóbbi iráni versenyen volt. A válogatott edzője szerint tizenöt kiló izom és némi rutin még azért elkelne.

„Összességében elégedett vagyok az eredményekkel és a küzdőszellemmel is, a versenyzők méltóképpen képviselték Magyarországot. Rendkívül erős mezőnyben álltak helyt a fiúk, szép reményekkel várhatjuk az U23-as Európa-bajnokságot” – összegzett Lévai Zoltán, aki Tihanics Tiborral együtt dolgozott a csapat mellett Szófiában.

Érmek Ausztriából
A szófiai versennyel azonos időpontban rendezték meg az Austrian Opent, melyen a junior kötöttfogású válogatott vett részt Ritter Árpád vezetésével. Mivel több juniorkorú versenyző a Szirakov- és Ilijev-emlékversenyen birkózott, több súlycsoportban fiatalabbakat nevezett a szövetség. Papp Bertalan (84 kg) és Almási Ferenc (120 kg) ezüstérmes lett, Nagy Krisztián (50 kg) és Gégény Dominik (74 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Érsek Róbert (96 kg) negyedikként, Kecskeméti Ferenc (60 kg) és Balatoni Bence (66 kg) ötödikként zárt.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS