Húsmentes napokon nehéz változatosan főzni, főleg, ha nem a szokásos recepteket szeretnénk elkészíteni. Ilyenkor érdemes egy kicsit variálni a már ismert receptjeinket, így az íz a régi marad, a forma viszont új.
Hozzávalók:
– 50 dkg csiperke gomba
– 3 egész szikkadt zsemle
– 1 egész tojás
– 1 kis fej vöröshagyma aprítva
– 10 dkg szalonna
– 2 fej fokhagyma zúzva
– só, bors
– majoranna
– ½ sütőpor
Első lépésként a zsemléket langyos vízbe áztatjuk. Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd a hagymát is hozzáadjuk és tovább pirítjuk. Amikor üveges, hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát és készre dinszteljük. Először fedő alatt, majd a fedőt levéve, hogy elpárologjon a leve. Kicsit félretesszük hűlni. A beáztatott zsemléhez hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a fűszereket, a zúzott fokhagymát és a gombát. Jól összekeverjük. Ha nagyon híg, adjunk hozzá zsemlemorzsát. Olyan állagúnak kell lennie, mint a töltött hús töltelékének. Adagoljuk a vékonyan kivajazott, lisztezett (vagy papírral bélelt) muffin formába. 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Mellé készíthetünk párolt zöldséget, gombamártást.
Tipp! Amikor töltött húst készítünk és megmarad a töltelék, azt is süssük ki muffin formában, fel fogja dobni a tálalást. Ha abszolút húsmentesre szeretnénk készíteni, hagyjuk ki a szalonnát, kevés olajon pirítsuk a hagymát, gombát.
Jó tudni! Zsemléből használjunk nyugodtan teljes kiőrlésűt vagy szénhidrát csökkentett változatot.
Tápérték (100 g)
Csiperke gomba |
Zsemle |
Tojás |
Szalonna |
|
Energia |
39 kcal |
277 kcal |
143 kcal |
518 kcal |
Fehérje |
5,9 g |
9,2 g |
12,6 g |
9 g |
Zsír |
0,2 g |
0 g |
9,5 g |
53,1 g |
Szénhidrát |
3,3 g |
57,4 g |
1,8 g |
0 g |