Biztató előjelek

Felnőttcsapatok ellen remekeltek a lányok, testközelből megtapasztalhatták a norvég mentalitást, összeállt a védekezésük. Biztatóak az előjelek a női U19-es Eb-selejtező hazai rendezésű elitköre előtt, ugyanakkor Turtóczki Sándor szövetségi edző úgy van vele: inkább evés közben jöjjön meg az étvágy.

Nagy-Pál Tamás Kitűnő heteken van túl az április eleji Eb-selejtező elitkörére készülő női U19-es válogatott: Turtóczki Sándor csapata ugyanis felnőttekkel mérkőzött az Isztria-kupán. Észak-Írország és Szlovákia ellen bravúros győzelmet értek el a lányok, de Horvátországtól is csak egygólos vereséget szenvedtek.

U19-es válogatott2

Jók az előjelek  •  Forrás: mlsz.hu

„Tökéleten illeszkedett a felkészülésünkbe a torna, hiszen ezek a válogatottak nagyobb játékerőt képviselnek, mint leendő korosztályos ellenfeleink. Éppen ezért a csapat önbizalmának nagyon jót tettek ezek a mérkőzések, a lányok most már elhiszik, hogy eredményes lehet a játékunk.”

A csapatvédekezés például már teljesen összeállt a szakember szerint. „A támadójáték nagyon komoly tudomány a mai futballban, még ha néha kicsit el is tolódik abba az irányba, hogy az átlagosnál magasabb vagy gólérzékenyebb csatárra építik. A védelmünk azonban rendben van. Felnőttcsapatok, amelyek fizikálisan előbb tartanak, nem találtak rajtunk fogást, szinte nem is alakítottak ki ziccert ellenünk. A támadásba való átmenetet kell sokat gyakorolnunk.”

Hiszen a modern futballban már a legerősebb alakulatoknak is az ismérve, hogy stabil védekezésből építik fel az akcióikat. „Ismerve a magyar bajnokság színvonalát és a lányok fizikai felkészültségét, nekünk adott területre kell szűkítenünk a védekezésünket. Az eddig lejátszott mérkőzések azt bizonyítják, hogy a lányok értik ezt, és jól mozognak ebben a rendszerben.”

A felkészülés másik oldala az ellenfelek feltérképezése, ami egyáltalán nem egyszerű feladat az utánpótlásban. „Kevés nemzetközi meccset játszanak a csapatok, nehéz anyagot szerezni róluk. Ezért mondhatjuk nagyon szerencsésnek magunkat, hogy a Fortuna Ålesund csapata Magyarországon edzőtáborozik. Még a programunkat is átalakítottuk, hogy kétszer megmérkőzhessünk velük. A lányok is saját bőrükön érzékelték a norvég felfogást, talán hasznosabb is, mint videófelvételt nézegetni.”

U19-es válogatott1

Kell az önbizalom

Mindenképpen, hiszen nagy iramú mérkőzésen tapasztalhatták meg testközelből a norvégok fizikai felkészültségét és agresszivitását (ráadásul mindkét mérkőzésen 3-1-re nyertek). Valószínűleg az elitkörben is hasonló felfogásra számíthatnak, de Oroszország és Svájc is igen kemény diónak ígérkezik. „Sérültjeink jelenleg nincsenek, egyedül Vicai Katalin hiányzik, aki legjobb tudomásom szerint abbahagyta a futballt. Ettől függetlenül inkább tartom magam a jó magyar szokáshoz: evés közben jöjjön meg az étvágyunk.”

Pedig ez előjelek kimondottan jók a magyarországi torna előtt. „A hazai környezet természetesen mellettünk szól. Az is igaz, hogy a selejtező első szakaszában a németek ellen megmutattuk: van ereje a csapatnak. Ráadásul rengeteg pozitívum ért minket a felkészülés mostani szakaszában. De az elitkör nem ugyanaz. Amikor a nemzetközi mérkőzéseknek tétjük van, akkor másik szintről beszélünk. Próbálunk kellő önbizalmat táplálni a lányokba, hogy azzal se legyen probléma.”

Az elitkörből a csoportgyőztes, illetve a hat kvartett legjobb másodikja kvalifikálja magát a szlovákiai korosztályos Eb-re.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS