Cukkinis spagetti bazsalikommal – Egészségséf

A tésztákat nagyon szeretem olyankor, amikor kevés időm van főzni, mégis valami finomat szeretnék. Ez a tészta télen, nyáron elkészíthető, mivel saláta cukkíni egész évben kapható.

Hozzávalók:

– 25 dkg durum spagetti

– 2 db salátacukkini

– 3 gerezd fokhagyma

– olívaolaj

– 5-6 levél bazsalikom

– kis marék fenyőmag

– parmezánforgács

Cukkinis spagetti bazsalikommal - Egészségséf

A tésztát a szokásos módon sós vízben kifőzzük. A cukkínit megmossuk. Levágjuk a két végét. Hosszában elvágjuk, majd a feleket megint hosszában vágjuk. Az így kapott hasábokat szeleteljük. A fokhagymákat megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Olívaolajon megdinszteljük, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Rádobjuk a cukkínit, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk. Levet fog ereszteni, ezért nem rakunk rá fedőt, hogy a keletkezett víz elpárologjon. Közben zsiradék nélkül megpirítjuk a fenyőmagokat. A kifőtt tésztát leszűrjük, a cukkinihez adjuk, jól összeforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk az aprított bazsalikommal, fenyőmaggal és a parmezán forgáccsal.

Tipp! Még mielőtt beletennénk a tésztát, 2 dl főzőtejszínnel vagy/és mascarponéval is elkeverhetjük a cukkínit. Ekkor egy tejszínes tésztát kapunk. Jó tudni! A durum tészták egészségesebbek, mint a hagyományosak. ma már rengeteg formában lehet kapni szinte minden üzletben.

Tápérték (100 g)

Durumtészta száraz Cukkini Olívaolaj Parmezán

Energia 355 kcal 16 kcal 902 kcal 392 kcal

Fehérje 12,5 g 1,2 g 0 g 35,8 g

Zsír 1,4 g 0,1 g 100 g 25,8 g

Szénhidrát 73 g 3,3 g 0 g 3,2 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS