Aki legközelebb ütközik, nem lehet bajnok?

F1

2016. július 7. csütörtök, 19:08

Szerző: Strommer Benjamin, Fotó: DPPI, ATP

Hamilton és Rosberg következő incidense már következményekkel fog járni: Toto Wolff a szezon kimenetelére való negatív hatásról, sárga lapról és utolsó figyelmeztetésről beszél – de nem akarja, hogy a pilóták kiskutyákká váljanak. Nico Rosberg is kommentálta az új játékszabályokat.

A Mercedes csütörtökön elárulta a nyilvánosságnak, milyen lépést tesz Nico Rosberg és Lewis Hamilton ütközését követően: egyelőre minden marad a régiben, nem lesz csapatutasítás, azonban változik a Mercedes „harci szabályzata”, és súlyos következményei lehetnek, ha ismét ütközésre kerül sor. Hogy konkrétan micsoda, azt sem a hivatalos közlemény, sem a Silverstone-ban nyilatkozó Toto Wolff nem árulta el – de a csapatvezető szavaiból úgy tűnik, megakadályozhatják, hogy a vétkes bajnok legyen, akár sorrend felállításával, akár eltiltással.

„Tudjuk, hogyan van egy versenyző programozva, és mi az, ami egy versenyzőnek fontos. Egyértelmű, hogy ha újra megtörténik, ami teljes mértékben rajtuk múlik, az negatív következménnyel lesz a kampányukra” – mondta a motorsport.com-nak Toto Wolff. „Ha válaszolnék, bele kellene mennünk a részletekbe. Úgy döntöttünk, a szabályokat nem akarjuk közzétenni a nyilvánosság számára, mivel ez egy belső dolog, amely remélhetőleg megelőzi, hogy egy ilyen incidens újra megtörténjen. Olyan ez, mint egy szerződési részlet. Lehetséges sportbeli, lehetséges anyagi következményekről beszélünk, nem akarok részleteket elárulni.”

 

„Az utolsó néhány versenyen halmozottan történtek balesetek, ezt pedig meg kell állítanunk. Trükkös a kérdés, mert ha kaptál egy sárga lapot, az megváltoztatja-e a játékod, vagy sem? Tudod, mi történik, ha kapsz egy második sárgát is. Ezt a forgatókönyvet senki sem szeretné” – alkalmazott labdarúgásból vett hasonlatot Wolff. Ha ennél a párhuzamnál tartunk: a fociban a második sárga lap eltiltással jár.

Az osztrák vezető azonban maga figyelmeztetett arra, ne próbáljanak meg túlzott következtetést levonni a szavaiból: „Tisztában vagyok vele, hogy bármit is mondok, csak nőni fog a találgatás, hogy mi lehet a reakciónk. Volt egy figyelmeztetés, az utolsó figyelmeztetés. Tekintsenek rá így” – mondta Wolff, aki kiemelte, nem áll szándékukban megölni a versenyt pilótáik között: „Nem akarjuk, hogy úgy menjenek körbe, mint a kiskutyák. De kérem, ne ütközzenek össze háromszor öt verseny alatt. Legyen egy olyan szint, amely még elfogadható a csapat számára.”

Lewis Hamilton a hivatalos sajtótájékoztatóján mondta el, mit vár a Mercedes új szabályaitól. Csapattársa, Nico Rosberg szintén fejet hajt az istálló akarata előtt – túllépett a történteken, de továbbra sem ismeri el, hogy hibázott:

„Mivel végső soron csapattársak vagyunk, muszáj elkerülnünk a kontaktokat és ütközéseket, és azt, hogy a csapat pontokat veszítsen ilyen módon. Nyilván beszélni kell róla, ezt is tettük konstruktívan, levontuk a következtetést, megegyeztünk dolgokban. Az biztos, hogy az üzenet átjött, nagyon jó munkát végeztek, hogy ez megtörténjen. Ez már a múlté, teljes mértékben az előttünk álló dolgokra koncentrálunk. Nem fekete-fehér, ami történt, teljes mértékben tiszteletben tartom a stewardok döntését, mert egy csoport hozta meg. De ez nem jelenti azt, hogy egyet is kell értenem vele” – idézi a motorsport.com a bajnokság éllovasát.

Forrás: www.formula.hu – RSS