Drámai csatában negyedik lett női válogatottunk az olimpián

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19.
Antal Dóra gólt dob a riói nyári olimpia nõi vízilabdatornáján, a harmadik helyért játszott Magyarország - Oroszország mérkõzésen a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Az utolsó negyedben két gól is volt a magyar válogatott előnye, de a mérkőzés végére ledolgozta hátrányát az orosz együttes. A büntetőket pedig ellenfelünk lőtte jobban, így negyedikek lettünk az olimpián.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Antal Dóra gólt dob a riói nyári olimpia nõi vízilabdatornáján, a harmadik helyért játszott Magyarország - Oroszország mérkõzésen a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyar válogatott a legutóbbi két olimpián az ausztrálokkal játszotta a bronzmérkőzést, de mivel most Rióban a negyeddöntőben ötméteresekkel legyőzte mumusát, az orosz csapat ellen szerezhette meg története első ötkarikás medálját. Óriási lehetőség előtt állt az együttes, hiszen az éremszerzéshez azt az együttest kellett legyőznie, amely a legutóbbi, 2015-ös kazanyi világbajnokságon hazai környezetben csak a nyolcadik, az idei belgrádi Európa-bajnokságon – amelyet Bíró Attila együttese nyert meg – pedig a hatodik lett.

A találkozó – melyet Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen tekintett meg – egy villámgyorsan értékesített orosz emberelőnnyel kezdődött, de a 150. válogatott mérkőzésén vízbe ugró Antal Dóra nem sokkal később egyenlített. A csapatkapitány Keszthelyi Rita emberelőnyös találatával már a magyarok vezettek, az oroszok azonban második fórjukat is értékesítették. Egy jól eltalált távoli lövéssel újra a rivális került előnybe, a túloldalon pedig Bujka Barbara centerből húzott a hálóba (3-3).

A második nyolc perc is emberelőnyös orosz góllal indult, de Kisteleki Hanna, ugyancsak fórból, gyorsan válaszolt. A magyar csapat Bujka révén jutott előnyhöz, az egész olimpián kiválóan teljesítő klasszis centerpozícióból gyönyörűen csavart a hálóba. Egy elkapkodott magyar emberelőnyt követően szinte magától értetődően jött az orosz egyenlítés, majd egy megúszás után újra a rivális vezetett. Az egyenlítés Szűcs Gabriella révén érkezett, de Nagyezsda Glizina egymást követő harmadik találata megint csak orosz vezetést eredményezett (7-6). Bő egy perccel a játékrész vége előtt emberelőnybe került a magyar csapat, de a játékvezetők pillanatok múlva kontrát ítéltek.

A harmadik felvonás kihagyott orosz emberelőnnyel indult, a másik oldalon viszont ötmétereshez jutott a magyar csapat, Bujka pedig nem hibázott. Az oroszok egy újabb jól megjátszott fór végén kerültek előnybe, az egyenlítés azonban gyorsan jött Illés Anna találatának köszönhetően. A magyar védekezés kezdett összeállni, fél perccel a negyed vége előtt pedig kettős emberelőnybe került a válogatott, s Antal jóvoltából ki is használta, azaz minimális előnnyel kanyarodhatott az olimpia zárófelvonására (8-9).

Az oroszok rögtön a ráúszás után előnyt kaptak és éltek is a lehetőséggel, de a túloldalon sem maradt néma a síp, s ezúttal is Illés volt a befejező ember. Az oroszok mintha kissé elfáradtak volna, Czigány Dóra pedig hatalmas góllal, a találkozó során először kettőre növelte a magyar előnyt. Hátul továbbra is stabil volt a magyar válogatott, emberhátrányban a harmadik olimpiáján szereplő Takács Orsolya blokkolt remekül. A rivális gólcsendje végül a szerencsének köszönhetően tört meg, hiszen a kapufáról kipattanó labda éppen az egyetlen, még a kapu előtt tartózkodó orosz elé pattant. A kétgólos különbség visszaállítása helyett – Keszthelyi a felső lécre pattintott – jött az orosz egyenlítés, Glizina ötödször volt eredményes. Bő egy perccel a vége előtt ötméterest kapott a magyar csapat, Keszthelyi keze nem remegett meg. Az oroszok a túloldalon nem jutottak igazi lehetőségig, egy gyenge ejtési kísérlet a lécen csattant. A magyarok végigtámadták az időt, az oroszoknak 15 másodpercük maradt, 6-tal a vége előtt emberelőnybe kerültek, a végső dudaszó pillanatában pedig Anasztaszija Szimjanovics egyenlített (12-12).

Akárcsak az ausztrálok ellen, jöhettek az ötméteresek. Bíró Attila kapuscserére szánta el magát, Kasó Orsolyát Gangl Edina váltotta. Boriszova kezdett, nagy erővel pattintott a kapu bal oldalába, Bujka hasonlóan cselekedett. Liszunova is a kapu bal oldalát lőtte ki, Kisteleki a jobbat. Karimova könnyedén helyezett balra, Keszthelyi nagy erővel pattintott a léc alá. Prokofjeva cselesen már a vízről lőtt a hálóba, Czigány pedig erőből oldotta meg a feladatot. Az ötgólos Glizina keze nem remegett meg, ahogyan Antalé sem. Újra Boriszova következett, s ezúttal is elképesztően magabiztos volt, de Bujka is bizonyította, hogy kötélből vannak az idegei. Liszunova a kapu jobb oldalába lőtt, Kisteleki viszont hibázott, ezzel eldőlt a mérkőzés.

Riói olimpia, bronzmérkőzés: 

Magyarország-Oroszország 12–12 (3–3, 3–4, 3–1, 3–4) – ötméteresekkel 6–7

Magyarország: Kasó – Antal 2, Kisteleki H. 1, Szücs G. 1, Keszthelyi 2, Bujka 3, Garda. Cs: Gangl (kapus), Czigány 1, Takács O., Illés 2, Tóth I., Csabai. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Oroszország: Karnaukh – Glyzina 5, Prokofyeva 1, Gorbunova, Timofeeva 1, Soboleva, Ivanova. Cs: Karimova 1, Borisova, Lisunova 2, Simanovich 1, Grineva 1. Szövetségi kapitány: Alekszandr Gaidukov

Gól – emberelőnyből: 5/10, ill. 7/11

Szöveges élőnk:

Oroszország a bronzérmes, Magyarország a negyedik az olimpián

– Kisteleki Hanna lövését védi a kapus

– ismét vezetnek az oroszok, 18-19

– Bujka Barbi is belövi, 18-18

– Borisova ismét belövi, 17-18

– Antal Dóra belövi, 17-17

– Glyzina 16-17

– Czigány Dóra, 16-16

– Prokofyeva, 15-16

– Keszthelyi is belövi, 15-15

– Karimova 14-15

– Kisteleki is értékesíti, 14-14

– Lisunova ismét belövi, 13-14

– Bujka is értékesíti, 13-13

– Gangl mellett bepattintja Borisova, 12-13

– büntetők jönnek

– Simanovich kiegyenlít az utolsó másodpercben, 12-12

– Bíró Attila kér időt

– Kisteleki harcol ki egy ötöst, Kesthelyi belövi, 12-11

– orosz fór, Glyzina belövi, 11-11

– Keszthelyi lő fórból a kapufára

– kapufára lövik az oroszok, de a kipattanót Prokofyeva bekotorja, 11-10

– kihagyják, a magyar blokk működött

– magyar hátrány, orosz időkérés

– Czigány lóbál, 11-9

– Illés is értékesít egy előnyt, 10-9 ide

– orosz fór, de elpuskázzák az elsőt, majd az ismétlést Glyzina beveri, 9-9

a harmadik negyed után 9-8-ra vezetünk

– kettős fór, Antal bevágja, 9-8

– megint egy orosz fór, kapufa

– jól blokkolunk, nincs gól

– orosz fór és időkérés

– Illés egalizál, 8-8

– orosz fór, Lisunova lövi be, 7-8

– Bujkának nem jó a bejátszás

– Bujka harcol ki egy ötöst, majd ő is lövi, 7-7

– orosz fór, Kasó véd

– Kasó véd egyet

a nagyszünetben, 7-6-ra vezetnek az oroszok

– az oroszok kérnek időt

– magyar fór, de kétméteren belülre úszunk

– Glyzina ejt, 6-7

– Szücs kapja üresen a labdát, 6-6

– megint Glyzina, már 6-5 oda

– Glyzina lő a rövidbe, 5-5

– magyar fór, de elpuskázzuk

– Takács lövését védi a kapus

– betesszük Bujkának, 5-4

– kapufáig jutnak az oroszok

– Kisteleki Hanna használ ki egy fórt, 4-4

– az oroszok ismét megszerzik a vezetést, 3-4

Az első negyed után, 3-3

– Kasó most kettőt is véd

– Bujka egalizál, 3-3

– kihagyjuk az előnyt

– Karimova akcióból, fordítanak az oroszok, 2-3

– belövik az előnyt, 2-2

– Keszthelyi állítják ki, az oroszok időt kérnek

– ismét egy magyar gól, Keszthelyi használja ki, 2-1

– magyar fór, Antal belövi, 1-1

– Gardát állítják ki, Timofeeva belövi, 0-1

– elhozzuk a labdát, de nem jutunk lövésig

– hamarosan kezdődik

– a himnuszoknak is vége

– a bemutatások zajlanak

– a mérkőzés 16.20-kor kezdődik

– az elmúlt három ötkarikás játékokon a csajok nem szereztek érmet, most meglehet

– az oroszok az olaszoktól, míg mi az amerikiaktól kaptunk ki az elődöntőben.

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS