Történelmet írtunk: Megvan az első siker!

A magyar válogatott 23-22-re verte felkészülési mérkőzésen Lengyelországot Székesfehérváron.

Minden ideális volt szeptember 24-én délután Fejér megye székhelyén. Tökéletes volt a pálya, verőfényes napsütés és lelkes szurkolótábor várta a csapatokat. Minden adott volt a jó meccshez és a magyar sikerhez.

A játékosok meg is hálálták a kiváló körülményeket. No, az első félidőben még nem úgy tűnt, hogy a lengyel csapattal felvenné a versenyt a magyar alakulat. Ennek ellenére, az első negyedben kiélezett csatát vívott a két gárda, mondhatni mindkét válogatottnak le kellett küzdenie a kezdeti görcsösséget. A vezetést a vendégek szerezték meg Adam Nelip mezőnygóljával (0-3). Nem maradt megválaszolatlanul a pontszerzés, Baksa Ferenc 43 yardos field goaljával egalizált Grátz Vilmos címeres alakulata (3-3).SONY DSC

A második játékrész már nem alakult valami fényesen a mieink számára. A vendégek fizikai fölényüket nemcsak a védelemben, de a támadásoknál is kihasználták. Jacek Wróblewski futotta meg a találkozó első TD-jét, viszont utána Nelip az extránál eltrafálta a kapufát (3-9). Nem alakult jól a folytatás Magyarországnak ugyanis Bencsics Márk egyik passzára Adam Lary csapott le a félpályánál. Ezt pedig kihasználta a lengyel nemzeti alakulat. Egy jól felépített támadás után az irányító Karol Zak ért be a malacbőrrel a pontszerző területen belülre. Nelip egypontosa ezúttal bement (3-16). A félidőben Grátz Vilmosnak és az edzői stábnak volt mit mondani a játékosoknak, hiszen a második negyedben sok hibával játszottak.SONY DSC

A Budapest Wolves cheerleadereinek szemkápráztató produkciója után jöhetett a második félidő, amelyen a lengyelek kezdtek. Itt a hazaiak már összeszedettebben játszottak. A védelem sokszor kritikus pillanatokban sackelte a vendégek csereirányítóját, Bartosz Dziedzicet. Nemzeti csapatunk támadósora ezt ekkor még nem tudta kihasználni, így maradt a 16-3-as lengyel előny.14468358_1163310460422161_7340519908496634647_o

Jött az utolsó játékrész, amiben a szurkolók extázisban ünnepelhettek! Bencsiccsel remekül építette fel támadásait a magyar válogatott, ám ehhez kellett a támadófal javuló teljesítménye, amely sok időt nyert a Budapest Wolves irányítójának. Elek Dávidot, illetve Bartos Ferencet rendre megtalálta BencsicsMárk, de a Cseperkáló Péter-Danku Dávid-Lenner Péter trió is folyamatosan törte az utat vagy blokkolt, amikor kellett. Nemcsak ők voltak most a főhősök, hanem Czirók Márton is, aki a 17 yardos elkapásával megszerezte második touchdownját is a válogatott színeben. Ezt követően Baksa értékesítette az extrát (10-16). Egy labdabirtoklásnyi előnye volt csak Lengyelországnak! Nem is tudta pontokra váltani következő attakját. Nem úgy nemzeti csapatunk, mely a sárga zászlóknak és a megfontolt építkezésnek köszönhetően ismét TD-t szerzett és ki más, mint Czirók tette le ismét névjegyét. Baksa egypontosával átvette a vezetést Magyarország (17-16). Az óriási küzdelemnek és kitartásnak tehát meglett az eredménye, de a drámának ezzel még nem volt vége. A lengyel csapat gyorsan felállt a padlóról és jól kombinálva a passzokat és a futásokat, Tomasz Zubrycki elkapásával újra előnyhöz jutott. A kétpontos sikertelen volt (17-22). Két és fél perce még volt nemzeti csapatunknak a fordításra. A mieink minden másodpercet kihasználtak és a közönség 12. emberként segített a yardok megtételében. Hasonló távba került a magyar csapat, mint Czirók első touchdownjánál, Bencsics passzát ezúttal a válogatottban első meccsét játszó Szabolcska Balázs húzta le a pontszerző területen belül. Viszont a szurkolók hangrobbanásszerű robaja gyorsan csendbe borult, amint meglátták a sárga zászlót a pályán. Szerencsére, nem a defense-re dobták a zebrák a szabálytalanságot jelző kendőt! Most már jöhetett az igazi üdvrivalgás, ugyanis 23-22-re módosult az állás. A kétpontos nem jött össze. Negyven másodpercük még volt a lengyeleknek és már a magyar csapat térfelén jártak, ám Dziedzic passzát 25 yardnál Harsányi Tamás lehúzta a levegőből és a malacbőrrel majdnem a red zone-ig visszaért. A piros-fehér-zöldeknél volt a labda, amivel végleg eldöntötték a találkozó sorsát. 23-22! A First Field az első győzelem otthona lett válogatottunk számára.14481966_1163310457088828_3732598400607510530_o

Az összecsapás legjobb magyar defense játékosa Harsányi Tamás lett, az offense-ből pedig Bencsics Márk bizonyult a legkiemelkedőbbnek. Folytatás október 29-én szintén Székesfehérvárott, Belgium ellen.

Fotók: Kárpáti Gábor, Radó Norbert

SONY DSC

Magyarország-Lengyelország 23-22 (3-3, 0-13, 0-0, 20-6)
Pontszerzők: Czirók Márton 2 TD, Szabolcska Balázs 1 TD, Baksa Ferenc 1 FG és 2 XP, illetve Jacek Wróblewski, Karol Zak, Tomasz Zubrycki 1-1 TD, Adam Nelip 1 FG és 1 XP.

SONY DSCGrátz Vilmos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: A siker kulcsa az volt, hogy hagytam mindenkit dolgozni. A meccs is bizonyítja, hogy nagyon jó szakemberekkel, koordinátorokkal és játékosokkal vagyok körülvéve. A félidei javulás is az offensive és a defensive koordinátorok érdeme. Én velük próbáltam egyeztetni. Néhány szót azért én is szóltam a srácokhoz. Ez a lengyel együttes egy nagyon erős, fegyelmezett és szabályos csapat. A végén szerintem nem is volt szerencséjük, de egy rendkívül szimpatikus gárdát ismertem meg bennük. Minden közös érdem! Csapatjáték, csapatérdek és csapatérdem érvényesült! Ez a találkozó pluszt adhat a srácoknak, de belekényelmesedhetünk is az első győzelembe. Nem hihetjük el magunkról, hogy nagyon jók vagyunk, mert még van hova fejlődnünk.

SONY DSCHarsányi Tamás, a mérkőzés védő MVP-je: Még a fejemben van az interception, nem is hittem el. Megfogtam a labdát és elkezdtem futni vele, de hogy mi történt utána az már kiesett, majd visszanézem videóról. Úgy érzem, hogy csapatként nyertük meg az egészet és nem vetíteném le egyénekre. Jól ment a játék, élveztem, jól működött a rendszer, amit az edzők összeraktak nekünk. Ezt a meccset csapatként nyertük meg! Előzetesen mi keményebb, fizikálisabb játékosokra számítottunk, amit részben igazoltak is, de szerintem tudtuk őket tartani. Minket is megleptek, hogy annyival nem jobbak, mint mi. Kis alap dolgokon kellett javítani, amiket kiküszöböltünk a második félidőre és összeállt az egész. Teljesen új szemlélet van és új rendszer, amivel meg kell ismerkedni. Szerintem nem lehet összehasonlítani a tavalyival. Csak pozitív véleményem van róla.

SONY DSCBencsics Márk, a mérkőzés támadó MVP-je: Az első félidőben nem játszottunk elég jól, viszont amikor átbeszéltük a dolgokat, már jobban ment minden. Amikor a meccs elején pontokat szereztünk, akkor kezdtük elhinni, hogy meg tudjuk fogni ezt a lengyel alakulatot. Egyre jobban kapott önbizalomra a csapat. A végén ugyan megfordították a meccset, de volt még három percünk, hogy ismét vezetést szerezzünk. Elhittük magunkról, hogy meg tudjuk csinálni! Ez a sport pedig arról szól, ha elhiszed, akkor minden menni fog. Van egy ötösfogat az irányító előtt, ami ha jól működik, akkor a támadók is jól szerepelnek. Az MVP-címem nekik is köszönhető. Nagyon sok időt adott nekem a fal a passzolásra. Grátz Vilmos és az új stáb mentalitásban jelentett különbséget. Mindenki hagyta egymást dolgozni. Ez kulcskérdés volt, aminek meg lett az eredménye. Nem hajszoltak minket túl. Bőven lehet még fejlődni, de ez egy izgalmas, új projekt, ami erőt ad nekünk.

Forrás: http://mafsz.org – RSS