Itthon próbál szerencsét

Három éves szerződést írt alá az MTK Budapesttel a 16 éves Gréczi Márton. A klub U17-es csapatát erősítő korosztályos válogatott játékos tavaly már a Bayern Münchenben is járt próbajátékon, idén bajnok lett csapatával, végül pedig több – magyar és külföldi – megkeresést visszautasítva profi szerződést kötött a kék-fehér klubbal.

Majer Dániel Újabb fiatal labdarúgójával kötött profi szerződést az MTK Budapest. A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia U17-es együttesében futballozó Gréczi Márton három évre írt alá. A Bayern Münchent is megjárt támadó elsősorban a 2015/16-os szezonban mutatott érett teljesítményével érdemelte ki a bizalmat.

A Bayern érdeklődését már tavaly felkeltette (lila nadrágban) Forrás: nemzetisport.hu

A Bayern érdeklődését már tavaly felkeltette (lila nadrágban)  •  Forrás: nemzetisport.hu

Legutóbb azért írtunk Gréczi Mártonról, mert akkor még kecskeméti labdarúgóként a német rekordbajnok Bayern Münchentől kapott meghívást kétnapos próbajátékra. Nem csoda, hogy felkeltette a bajorok érdeklődését, a KTE U15-ös csapatának színeiben szinte szárnyalt a 2014/15-ös szezonban: 28 mérkőzésen 33 góllal zárt a korosztály első osztályú bajnokságának keleti csoportjában.

Teljesítménye a hazai mezőnyben sem maradt visszhang nélkül, tavaly nyáron az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára költözött. Első idényében rögtön bajnoki címet ünnepelhetett az MTK nevelőműhelyének U16-os csapatával; az alapszakaszban tizenhárom mérkőzésen tizenkétszer volt eredményes, és a rájátszásban is ötször talált be. Júliusban töltötte be a tizenhatot, a 2016/17-es idényben pedig már az U17-es csapatban számítanak rá, ahol az első bajnokiján gólt szerzett a Honvéd elleni rangadón, ráadásul a kék-fehérek az ő találatával nyerték meg a mérkőzést 2-1-re.

A jutalom nem maradt el, Marci szeptember végén három évre szóló profi szerződést kötött az MTK-val. „Nyilván elsősorban a tavalyi évben mutatott jó teljesítményével érdemelte ki ezt az elismerést. Természetesen más kluboknak is felkeltette az érdeklődését azzal, hogy húzóember tudott lenni a csapatában, így külföldről és itthonról is megkerestek minket, de Marci úgy döntött, marad, mert jól érzi magát, sikeresen beilleszkedett és játékban is azt nyújtotta az elmúlt egy évben, amit vártak tőle. Menedzserként Filipovic Vladan és Szabó Tibor segít egyengetni a pályafutását, őt is és minket, szülőket is ellátnak tanácsokkal, és azt javasolták, hogy fogadjuk el az MTK szerződési ajánlatát” – nyilatkozta Gréczi Gábor, Marci édesapja, aki egykor szintén labdarúgó volt.

A 2000-es korosztály kimondottan erős, számos játékos már külföldi akadémián futballozik, elég csak Csoboth Kevint, Szerető Krisztofert, Szoboszlai Dominikot, vagy Schön Szabolcsot említeni. Grécziék azonban nem ezt az utat választották. „A mostani NB I-es mezőny tele van MTK-neveléssel. Itt különösen igaz, hogy fiatalok beépítésével képzelik el az első csapat jövőjét, ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre” – mondta a papa.

Marci tehát inkább Nagy Ádám, Sallai Roland és Bese Barnabás példáját követi, azaz először az NB I-ben szeretne bizonyítani. „Komolyan elgondolkoztunk a külföldi ajánlaton, de az itthon maradás mellett is számos érv szólt. Azt úgyis az idő dönti el, hogy kinek mi a jobb. Külföldön már az edzéseken más impulzusok érik a játékosokat, nagy előny, hogy abban a közegben fejlődhetnek, viszont sokkal nehezebb bekerülni a felnőtt csapatba. Magyarországon ez talán könnyebb, főleg úgy, hogy az MTK-ban nagyon jó szakmai munka folyik. Aki fiatalon bemutatkozhat az NB I-ben, arra így is felfigyelhetnek külföldi klubok.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS