2000-es történelem

A tenisz történetének első 2000-es születésű versenyzője lett Destanee Aiava, aki meccset nyert WTA-tornán. Az ausztrál lány aztán a második körben kikapott Szvetlana Kuznyecovától Brisbane-ben, s már készülhet az Australian Openre, amelyen soha korábban nem indult még az ezredfordulón született tinédzser (sőt, egyetlen Grand Slam-versenyen sem).

reb Nem folytatódott a tündérmese, az orosz Szvetlana Kuznyecova 6-4, 6-3-ra legyőzte Destanee Aiavát a Brisbane-ban zajló WTA premiertornán. S hogy miért lett volna különleges, ha a félig új-zélandi, félig szamoai származású ausztrál Aiava nyer? A lány költőien fiatal, 2000-es születésű, a torna első fordulójában önmaga és korosztálya első sikerét aratta a legrangosabb felnőttviadalokon, míg Kuznyecova a 32 között élete 600. WTA-meccsgyőzelmét könyvelhette el.

Destanee_Aiava_tenniscom

Destanee Aaiva az első 2000-as születésű teniszező Grand Slam-versenyen  •  Forrás: tennis.com

Aiava az ausztráliai verseny első körében történelmet írt: 2000-es születésű teniszező soha korábban nem nyert még mérkőzést WTA-torna főtábláján. Tette úgy, hogy a harmadik szettben már 3-0, 40-15-re vezetett hétfőn, amikor heves esőzés miatt keddre tették át a folytatást. Végül 2-6, 6-3, 6-4-re nyert a 31 éves Bethanie Mattek-Sands ellen. Csak viszonyításképpen: az amerikai 2001-ben már Grand Slam-viadalon szerepelt, amikor Aaiva éppen járni tanult….

A különleges nevű tinédzser ausztrál színekben versenyez, hiszen a kenguruk földjén, Melbourne-ban született 2000. május 10-én, az édesapja új-zélandi, anyukája pedig amerikai-szamoai. Utóbbi rögbizett és kickboxolt, majd autodidakta módon teniszedző képezte magát, amióta a leány – ötéves korában, Serena Williamset látva – ütőt ragadott. Az apa súlyemelő és MMA-harcos volt, erőnléti edzéseket vezet lányának.

„Megdicsért, hogy jó munkát végeztem, aztán rögtön a gyakorlópálya felé vettük az irányt” – felelte Aaiva arra a kérdésre, mit mondott neki édesanyja a Mattek-Sands elleni győzelmet követően. Megjegyezte, megvan körülötte az a néhány ember, aki nem engedi, hogy elszálljon magától, ám kétségtelenül megdöbbentő volt, amikor a viadalon olyanokkal találkozott, akiket nemrég még a televízióban nézett.

Aiava egyébként nem fejezte be a történelemkönyv írását, hiszen Ausztrália U18-as bajnokaként szabadkártyát kapott a hamarosan kezdődő Australian Openre, így a sportág első 2000-es születésű játékosa lesz Grand Slam-viadalon. Már két éve hüledezve számolt be róla a rangos női versenyeket szervező WTA, amikor 2015-ben néhány kisebb ausztráliai tornán való szereplésnek köszönhetően párosban felkerült a felnőtt-világranglistára. Ma a 386. helyen jegyzik egyesben (a juniorok között pedig még hátrébb, a 389., de már elsősorban a felnőttversenyekre koncentrál).

Sikerei nem előzmény nélküliek, hiszen 2012-ben, 12 évesen megnyerte a Roland Garroson a jövő ászainak rendezett U13-as tornát, és a sikernek hála bemutató mérkőzést játszhatott Steffi Graffal. Azóta a juniorok, majd 2015-től a felnőttek között is szerepel, igaz, még kisebb ITF-tornasiker sem fűződik a nevéhez.

Ki tudja, meddig.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS