A dán ezüstlány

Emma Jørgensen, a dánok 20 éves kajakosa ezüstéremmel térhetett haza Rióból, az első olimpiájáról: Kozák Danuta mögött ért be a célba K-1 500 méteren. Megpróbáltunk utánajárni, honnan is jött ez a leány.

Majer Dániel A húsz esztendős Emma Jørgensen augusztus 18. óta azon fiatal sportolók táborát erősíti, akik az első olimpiájukon érmet nyertek. Noha nem a legfényesebbet – azt Kozák Danuta elvitte előle – de ilyen fiatalon, valószínűleg további olimpiák előtt állva aligha szomorkodott. Örömében el is sírta magát.

A Koppenhágától 12 km-re, Bagsværdban született fiatal kajakos jó szereplése már az olimpia előtt is a levegőben volt, ugyanis moszkvai Eb-bronzzal érkezett Rióba, amelyet szintén K-1 500 méteren nyert. És egyébként is, négyszeres junior-világbajnokként a dán kajaksport egyik nagy reménységének tartották.

Feltehetőleg nem ez volt az utolsó olimpiája Forrás: zimbio.com

Feltehetőleg nem ez volt az utolsó olimpiája  •  Forrás: zimbio.com

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Arets Alapítvány 2013-ban neki ítélt díja, melyet Dániában évente egy kiemelkedő, fiatal sportoló kap meg. Nagyjából ekkor robbant a neve a köztudatba, persze a kajakostársadalom elismerését már egy évvel korábban, a junior Európa-bajnokságon kettesben nyert ezüstérmével és négyesben elért bronzával kivívta. Erre a kontinensviadalra Emma úgy emlékezik vissza, mint a versenyre, amely elindította a Rio felé vezető úton.

Az első felnőttsikerére a 2014-es világbajnokságig kellett várni, ahol Henriette Engel Hansennel aranyérmet nyert K-2 1000 méteren. A díj abban az évben sem maradt el: a németországi Augsburgban vehette át a világ legjobb juniorkajakosának járó Arany Evezőt.

A sportágért rajongó magyar nézők már bizonyára korábban megismerték a nevét, a 2012-es szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén nem kevesebb, mint négy aranyérmet nyert korosztályában. Egyesben 200 és 500 méteren, kettesben 1000 méteren, négyesben 500 méteren végzett az élen. A 2013-as junior sprintvébén 200 és 500 méteren aratott diadalt, majd egy évvel később megismételte, hozzátéve az U23-as vb 500 méteres távjának aranyát, valamint három, junior Eb-n elért elsőséget.

A dobogón Forrás: zimbio.com

A dobogón  •  Forrás: zimbio.com

2014-ben Dánia olimpiai reménységei közé választották, és a koronahercegtől kapott kitüntetést. Az elismerések mellé mást is: elnyerte a dán Købstædernes biztosító cég ösztöndíját, amelyből a felkészülésének a költségeit állja. Tavaly – pályafutása során először – elkerülték a sikerek, dobogóra sem nagyon állt. Idén aztán újra visszatalált a helyes ösvényre, a moszkvai Európa-bajnokságon K-1 500 méteren bronzérmet szerzett. „A napjaim a hatékonyságról szólnak. Minél jobban igyekszem minimalizálni az állásidőt, így többet tudok edzeni.”

Vélhetően ez a hatékonyság vezetett oda, hogy Emma első olimpiáját ezüstéremmel zárta K-1 500-on, Kozák Danuta mögött, a négyessel pedig hatodik helyen végzett. Ezüstérmét elképesztően szoros befutóval érte el, mindössze 46 századdal az új-zélandi Lisa Carrington és másfél tizeddel a fehérorosz Marina Litvincsuk előtt haladt át a célvonalon.

Tokióban tovább bővülhet a kollekció. Bár mi azért reméljük, hogy az ezüstgyűjteménye gyarapodik.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS