Görög kutatók szerint felére csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik legalább napi másfél csésze kávét fogyasztanak.
A kutatók 1300 athéni lakost vontak be a vizsgálatba. A tízéves követés végén a férfi résztvevők 13, a női résztvevők 12 százalékában alakult ki diabétesz.
54 százalékkal kisebb valószínűséggel fejlődött ki cukorbetegség, mint a ritkán vagy egyáltalán nem kávézóknál. Ez még akkor is érvényes volt, amikor figyelembe vettek más hajlamosító tényezőt a családtörténetben, illetve a dohányzást.
A kutatók úgy vélik, hogy a kávébabban található gyulladáscsökkentő antioxidánsok felelősek a különbségért. A tanulmányban résztvevőktől vett vérminták elemzése azt mutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztók vérében alacsonyabb a gyulladást jelző szérumamiloid szintje.