A gyümölcsökből készült levesek otthon nem tartoznak a kedvencek közé, pedig vannak nagyon finomak is. Nekem a karácsony mindig együtt jár a fahéjas, szegfűszeges ízekkel, ezért jöjjön most egy igazán egyszerű, de annál finomabb krémleves.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 1,5 kg alma
- fahéj
- szegfűszeg
- cukor vagy édesítőszer
- 2 dl habtejszín
Az almákat meghámozzuk, kivesszük a magházat és kockákra vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget (ízlés szerint). Ezt megtehetjük úgy is, hogy egészben rakjuk bele mindkettőt, és a végén kivesszük, de por formájában is hozzáadhatjuk. Ki, hogy szereti. Puhára főzzük. Az se baj, ha pépesedik. Amikor megfőtt, akkor botmixer segítségével összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, cukrot adunk hozzá. Visszarakjuk a tűzre, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Melegen tálaljuk.
Tipp! Egy almát meghagyhatunk, amit a végén kockázva tálaláskor a tetejére szórunk. Díszíthetjük még almachipsszel is.
Jó tudni! Ha valaki tudja előre, hogy kelleni fog a cukor, érdemes egy karamellt készíteni, és azt felönteni vízzel, abban megfőzni az almát. Még finomabb lesz. Ha több fajta almából készítjük, akkor megint kicsit más ízvilágot érünk el.
Még több ízletes fogás Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Alma |
Cukor |
Habtejszín 30 %-os |
|
Energia |
52 kcal |
390 kcal |
288 kcal |
Fehérje |
0,2 g |
0 g |
2 g |
Zsír |
0,1 g |
0 g |
30 g |
Szénhidrát |
13,8 g |
99,9 g |
3,1 g |