Nálunk a fiúk nagyon szeretik a steaket. Szerintem ez bélszínből a legfinomabb, az pedig elég drága, ünnepi alkalmakkor szoktam készíteni. Ahhoz, hogy jó steaket készítsünk, csak pár apró dologra kell ügyelni.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók:
- fejenként 2 szelet kb. 2 ujjnyi vastag bélszín
- ahány szelet bélszín, annyi szelet bacon szalonna
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- fokhagymás fűszervaj
- só, bors
A bélszín szeleteket oldalról szalonnába tekerjük, és egy fogvájóval, vagy hústűvel összetűzzük. A vajat az olajjal felforrósítjuk, amikor jó forró, akkor beletesszük a húst. Az egyik oldalát 3 percig sütjük, majd megfordítjuk. Ezt az oldalát 5 percig sütjük, ezalatt a színe is megfelelő lesz. Ezután egy hőálló edénybe tesszük át, 200 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. Ha letelt az idő, kivesszük, sózzuk, borsozzuk, fűszervajat teszünk a tetejére, fóliával letakarjuk, és 10 percig hagyjuk állni. Ezután tálalhatjuk.
Tipp! A sütőben való sütési idő attól függ, hogy ki mennyire szereti véresen. Ez a médium sütési ideje. Én gombamártás szoktam mellé készíteni és fűszeres krumplit.
Jó tudni! A steaket nem sózzuk előre, mert megkeményedik a hús. Pácolni sem kell. Mindig frissen készítsük. Ha valaki nagyon véresen szereti, akkor elég a serpenyőben 5-7 percig sütni az oldalait, utána viszont ki kell venni, és fólia alatt kell 10 percig pihentetni.
Még több remek recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Bélszín |
Szalonna |
Fokhagymás fűszervaj |
|
Energia |
247 kcal |
518 kcal |
583 kcal |
Fehérje |
19,6 g |
9 g |
1,6 g |
Zsír |
18,9 g |
53,1 g |
62 g |
Szénhidrát |
0 g |
0 g |
4,7 g |