Így, október közepe felé már jólesik egy kis meleg ital. A hűsítő koktélokat felváltják a meleg puncsok, melyeknek szintén rengeteg fajtáját ismerjük. Most nézzünk egy bodzásat!
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 2 liter bodzalé
- 1 liter bodza tea
- 3 db narancs
- 2 db citrom
- cukor (Ízlés szerint)
- puncs fűszerkeverék
- rum (ízlés szerint)
A teát megfőzzük, beletesszük a cukrot és a fűszerkeveréket. Addig kevergetjük lassú tűzön, míg a cukor teljesen el nem olvad. Hozzáadjuk a bodza levet, a karikára vágott gyümölcsöket, magasabb lángra tesszük, és összeforraljuk. Ha kell, akkor még ízesíthetjük cukorra, fűszerkeverékkel. Ha lecsuktuk, akkor adjuk hozzá a rumot. A mennyisége attól függ, ki mennyire szereti. Van, aki csak az íze kedvéért teszi bele, van aki kicsit erősebb italt készít.
Tipp! Ahogy a forralt borokba, ebbe is tehetünk almát, még finomabb lesz. Ha nincs fűszerkeverékünk, akkor fahéjat, szegfűszeget tegyünk bele.
Jó tudni! Édesítőszert, nyírfacukrot vagy mézet is használhatunk édesítéshez. Méznél viszont csak utólag keverjük bele a mézet, ne forraljuk, mert elveszíti értékes tápanyagait.
Még több melengető ital Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Kristálycukor |
Rum |
Narancs |
Citrom |
|
Energia |
390 kcal |
231 kcal |
47 kcal |
29 kcal |
Fehérje |
0 g |
0 g |
0,7 g |
1,1 g |
Zsír |
0 g |
0 g |
0,1 g |
0,3 g |
Szénhidrát |
99,9 g |
0 g |
11,7 g |
9,3 g |