Ez is egy gyors, egyszerű étel azoknak, akik kedvelik a húst édes mártásokkal, ragukkal. Csirke vagy pulykamellből is el lehet készíteni, de magát a ragut sült kacsához is adhatjuk.
Hozzávalók:
– ½ kg filézett csirkemell
– 1 doboz ananász konzerv
– 1 evőkanál méz
– ½ evőkanál étkezési keményítő
– 2 dl főzőtejszín
– 5 dkg vaj
A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd kevés zsiradékon megsütjük. Nem kell neki sok idő, kicsit sózzuk meg. Tegyük félre. A vajat olvasszuk fel, majd tegyük rá a lecsepegtetett ananászt. Adjuk hozzá a mézet, és kicsit forraljuk össze. Öntsük rá az ananász levének kb. a felét, fedjük le, és pároljuk kb. 10 percig. Ezután szórjuk rá az étkezési keményítőt, keverjük el, hogy ne legyen csomós, majd adjuk hozzá a tejszínt. Jól forraljuk össze. Rizzsel és a csirkemellel tálaljuk.
Tipp! Az ananász nagyon finom a gyömbérrel, ha valaki szereti, akkor tegyen hozzá ½ kávéskanálnyi őrölt gyömbért.
Jó tudni! Elkészíthetjük friss ananászból is. Ebben az esetben dupla adag mézet használjuk, és vízzel pároljuk. Vagy maradhat a normál mennyiségű méz, és használhatunk ananászlevet is.
Tápérték (100 g)
Csirkemell |
Ananász konzerv |
Vaj |
Főzőtejszín |
Méz |
|
Energia |
114 kcal |
88 kcal |
746 kcal |
120 kcal |
304 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
0,4 g |
0,4 g |
3,2 g |
0,3 g |
Zsír |
2,6 g |
0,2 g |
80 g |
10 g |
0 g |
Szénhidrát |
0 g |
20,2 g |
0,5 g |
43 g |
82,4 g |