Ha már otthon vagyunk egy picit az olasz tészták elkészítésében, nem okoz gondot, újabb és újabb variációkat elkészíteni. A különböző tésztaféléket (spagetti, lasagne, penne, farfalle) gyakorlatilag bármilyen szósszal, öntettel kombinálhatjuk. Így tettem most is.
Hozzávalók:
Az alapok hasonlóak, mint amikor a hagyományos lasagnat készítjük. Elsőként a tejszínes csirHa már otthon vagyunk egy picit az olasz tészták elkészítésében, nem okoz gondot, újabb és újabb variációkat elkészíteni. A különböző tésztaféléket (spagetti, lasagne, penne, farfalle) gyakorlatilag bármilyen szósszal, öntettel kombinálhatjuk. Így tettem most is.
keragut főzzük meg. A bacon szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és a gombát. Ezt puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá oreganot és fokhagyma granulátumot ízlés szerint. Felöntjük a tejszínnel és még annyi tejet adunk hozzá, hogy jó szaftos legyen. Összeforraljuk. Vigyázzunk, hogy ne nagyon sűrűsödjön be. Közben elkészítjük a besamelt, ami a legalsó és a felső réteg lesz. 3 evőkanál vajat megolvasztunk, megszórjuk 3 evőkanál liszttel, majd lassan adagolva felöntjük tejjel, amíg kellő sűrűségű nem lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor mindkét szósz kész, elkezdjük rétegezni. Alulra besamel, rá a lasagna lapok, majd a csirkés ragu, rá a lapok, ragu, lapok. Ezt addig tesszük, amíg el nem fogy a ragu. A tetejére jön a besamel másik fel. Lefedjük fóliával és 45 percig állni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a sajttal és visszatesszük 5 percig.
Tipp! Ha a rétegek közé teszünk reszelt sajtot, még finomabb lesz. Fontos, hogy a besamel és a ragu forró legyen, hiszen a tésztát nem főzzük ki, ezeknek a melegében, gőzében fog megpuhulni.
Jó tudni! Tejszínből 10 %-os változatot használunk. Lasagna tésztából is kapható szénhidrát csökkentett, csakúgy, mint lisztből, illetve sajtból, tejből light. Akinek figyelnie kell erre, megteheti, nem kell lemondania erről az ételről sem.
Tápérték (100 g)
Csirkemell |
Durumtészta száraz |
Főzőtejszín |
Liszt |
Vaj |
Tej 1,5 %-os |
|
Energia |
114 kcal |
355 kcal |
120 kcal |
339 kcal |
746 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
12,5 g |
3,2 g |
14 g |
0,4 g |
3,0 g |
Zsír |
2 g |
1,4 g |
10 g |
2 g |
80 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
0 g |
73 g |
4,3 g |
73 g |
0,5 g |
4,7g |