Közeledik húsvét, ezért most olyan ételeket, süteményeket fogok megosztani, amiket én is kifejezetten erre az időszakra tartogatok. Nem mindegyik kifejezetten diétás, de mértékkel, és jeles alkalmakkor lehet fogyasztani. A darázsfészek is ilyen, lehet reggelire, az ünnepi asztalra, de akár nagypénteken egy leves mellé is kiváló.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1+2+3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 20 dkg vaj
- 10+20 dkg kristálycukor
- 4 tojás sárgája
Első lépésként meglangyosítunk 1 dl tejet, elkeverjük benne a kockacukrot és az élesztőt. Meleg helyen felfuttatjuk. Amíg ez tart, addig egy nagyobb lába beleöntjük a lisztet, elkeverünk benne 5 dkg cukrot, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a meglangyosított 2 dl tejet, majd a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy géppel jól kidolgozzuk, letakarjuk, majd hagyjuk kelni meleg helyen. Amikor kb. másfélszerese lett, akkor fél centire nyújtjuk.
A puha vajat kikeverjük 10 dkg kristálycukorral és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Szorosan feltekerjük, ujjnyi vastagra szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Hagyjuk még kb. 20 percet kelni. Ezután 200 C fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Közben 30 dl tejet felforrósítunk és elkeverünk benne 15 dkg cukrot. Amikor elkezd pirulni a tészta, akkor kihúzzuk, és a felforrósított cukros tejjel meglocsoljuk, majd visszatesszük kb. 5 percig. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tipp! A vajat ízesíthetjük még fahéjjal vagy kakaóval is. Úgy is nagyon finom lesz.
Jó tudni! Mivel ez egy kelt tészta, időt kell hagyni arra, hogy megkeljen. Sütőből kivéve, bármennyire csábító is, melegen nem szabad fogyasztani, nagyon megülheti a gyomrot. Legalább azt várjuk meg, hogy langyos legyen.
Még több nyalánkság Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Liszt |
Cukor |
Vaj |
Tej |
Tojás sárgája |
|
Energia |
370 kcal |
390 kcal |
746 kcal |
44 kcal |
322 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
0 g |
0,4 g |
3,0 g |
15,9 g |
Zsír |
1,3 g |
0 g |
80 g |
1,5 g |
26,5 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
99,9 g |
0,5 g |
4,7 g |
3,6 g |