Nyár végén, ősszel érnek a savanyúságnak való zöldségek. Sokan csak az almapaprikára, uborkára gondolnak ilyenkor, pedig számtalan más zöldséget is el tudunk tenni savanyúságnak. Ilyen például a kukorica is.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 5-6 cső kukorica
- 1,5 liter víz
- 1 púpozott evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1,5 dl 10 %-os ecet
- 5-6 babérlevél
- 6-8 gerezd fokhagyma
- szemes fekete bors
A vizet, az ecetet, sót, cukrot összeforraljuk. Amíg elkezd forrni, addig a kukoricát megtisztítjuk, megmossuk és 2 cm-es szeletekre vágjuk. Amikor a lé forr, beletesszük a kukoricát, és kb. 5-6 percig főzzük. Közben az üvegek aljába teszünk 1-2 babérlevelet, pár szem borsot, és 2 gerezd fokhagymát. Amikor letelik a főzési idő, az üvegekbe tesszük a kukoricát, annyi levet teszünk rá, hogy ellepje, lefóliázzuk, lezárjuk, és meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp! Ha be tudunk szerezni bébi kukoricát, akkor az még finomabb. Ebben az esetben nem kell előfőzni, csak üvegbe rakni, és a forró levet ráönteni.
Jó tudni! Mint minden befőzésénél, itt is nagyon fontos a tisztaság, sterilitás. Ha nem szeretnénk, hogy megromoljon, fokozottan ügyeljünk erre.
Még több tipp elrakáshoz Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Kukorica |
Cukor |
Fokhagyma |
Ecet |
|
Energia |
86 kcal |
390 kcal |
149 kcal |
18 kcal |
Fehérje |
3,2 g |
0 g |
6,3 g |
0 g |
Zsír |
1,8 g |
0 g |
0,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
19 g |
99,9 g |
33 g |
0 g |