Nem kell lemondania az ünnepi finomságokról akkor sem, ha glutén-, vagy tejmentes diétát tart. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa népszerű karácsonyi sütemények mentes változatát készítette el, szénhidrát csökkentett étrendbe is beilleszthető változatban.
Glutén- és tejmentes kókuszgolyó
A hagyományosan darált háztartási kekszből készült csemegéhez darált mandulát és kókuszreszeléket használunk, ezáltal nemcsak a sütemény beltartalmi értékét növeljük, de így glutén, tejfehérje- és laktózmentes diétát követő vendégeinknek is bátran kínálhatjuk.
Hozzávalók:
- 15 dkg mandula
- 6-8 ek kókuszreszelék
- 2-3 ek eszpresszó kávé
- 1 ek rum
- 4 ek eritrit
- 3 ek kakaópor
Elkészítés:
A mandulát és a kókuszreszeléket darálja le, majd adja hozzá a kakaóport és az eritritet. 2-3 evőkanál kávé és egy kevés rum segítségével készítsen könnyen formázható masszát. Ezt követően fél-1 órára helyezze a hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, végül hempergesse meg őket kókuszreszelékben!
Tejmentes mézes-gyömbéres keksz
A mézes puszedli diétás, tejmentes változata tejallergiás, vagy laktózintoleranciás étrendet követők részére.
Hozzávalók:
- 10 dkg tönköly búzaliszt
- 5 dkg kókuszsír (ettől lesz tejmentes)
- 5 dkg cukor
- 3 ek méz
- 1 kk gyömbér
- 1 kk fahéj
- késhegnyi szegfűszeg
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A lisztet morzsolja el úgy a kókuszzsírral, mintha vajjal dolgozna, majd adja hozzá a mézet, a cukrot, a fűszereket és a sütőport. Határozott mozdulatokkal gyorsan gyúrja össze és fél órára, fóliával lefedve tegye a hűtőbe a tésztát. Utána óvatosan nyújtsa ki, és szaggasson belőle tetszőleges formákat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsse készre!
Sajtos zabtallér
Ha a sok édesség után valami sósra vágyna, az alábbi gluténmentes, diabetikus recept elkészítését ajánljuk!
Hozzávalók:
- 25dkg gluténmentes zabpehely
- 20dkg sajt
- 2 tojás
- 3ek tejföl
- kevés fokhagyma
- 1teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A gluténmentes zabpehelyből 5dkg-ot daráljon le, a többit egészben használja fel. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszelje le, adja hozzá a többi alapanyagot, majd ízlés szerint fűszerezze kevés sóval, fokhagymával. A masszát néhány órára tegye hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, amiket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin helyezzen el. Egy kanál segítségével lapítsa el a golyókat, minél vékonyabbak lesznek, annál ropogósabbra sülnek. A tallérok 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készülnek el.
Forrás: www.allergiakozpont.hu