Epres torta – Egészségséfünk receptje

Lassan beköszönt az eperszezon. Ez a tortarecept régi, családi gyűjteményemből való. A piskótát el lehet készíteni gyümölcstorta formában is, én viszont kicsit módosítottam rajta, és így egy vanília krémes, epres tortát készítettem.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál víz
  • ½ csomag sütőpor

Krémhez:

  • 3 egész tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg margarin vagy vaj

Díszítéshez:

  • 25 dkg eper
  • színtelen tortabevonó zselé

Epres torta - Egészségséfünk receptje

Első lépésként a krémet készítjük el, mert annak ki kell hűlnie, hogy a margarint belekeverhessük. Kikeverjük a tojást a cukorral, liszttel, majd lassan hozzáadjuk a tejet és csomómentesre elkeverjük. Gőz felet sűrű krémet főzünk belőle, majd félretesszük hűlni. Amíg hűl, addig elkészítjük a piskótát. Egy 24 cm-es formát kivajazunk és kilisztezünk. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, vízzel, liszttel, sütőporral, ebben a sorrendben. Finoman hozzákeverjük a fehérjét, hogy ne törjön össze a hab. Beleöntjük a formába, és 25 perc alatt készre sütjük.

Amíg hűl, addig a krémhez hozzáadjuk a vajat/margarint. A piskótát félbevágjuk, az alját visszatesszük a formába. Rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a piskóta tetejét. A maradék krémmel megkenjünk a tetejét, oldalát. Mivel a piskóta kicsit összeseik, lesz hely oldalt is megkenni. A tetejére ráhelyezzük a megmosott, félbevágott epreket. A végén elkészítjük a zselatint a ráírt útmutató alapján, és a tetejére öntjük egyenletesen. Kicsit mellé fog folyni, de nem baj, ezért tettük vissza a tortaformában, és így oldalról is kap egy zselés réteget.

Tipp! Bármilyen friss gyümölccsel elkészíthető, aminek éppen szezonja van.

Jó tudni! Ez fehérlisztet és cukrot tartalmaz, ezért inkább a délelőtti, kora délutáni órákban, és csak keveset fogyasszon belőle, akinek ez fontos.

Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Tojás

Liszt

Tej

Vaj

Eper

Kristálycukor

Energia

143 kcal

370 kcal

44 kcal

746 kcal

32 kcal

390 kcal

Fehérje

12,6 g

12,3 g

3 g

0,4 g

0,6 g

0 g

Zsír

9,5 g

1,3 g

1,5 g

80 g

0,3 g

0 g

Szénhidrát

1,8 g

76,3 g

4,7 g

0,5 g

7,6 g

99,9 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS