Lassan beköszönt az eperszezon. Ez a tortarecept régi, családi gyűjteményemből való. A piskótát el lehet készíteni gyümölcstorta formában is, én viszont kicsit módosítottam rajta, és így egy vanília krémes, epres tortát készítettem.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
Piskótához:
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 3 evőkanál víz
- ½ csomag sütőpor
Krémhez:
- 3 egész tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 20 dkg margarin vagy vaj
Díszítéshez:
- 25 dkg eper
- színtelen tortabevonó zselé
Első lépésként a krémet készítjük el, mert annak ki kell hűlnie, hogy a margarint belekeverhessük. Kikeverjük a tojást a cukorral, liszttel, majd lassan hozzáadjuk a tejet és csomómentesre elkeverjük. Gőz felet sűrű krémet főzünk belőle, majd félretesszük hűlni. Amíg hűl, addig elkészítjük a piskótát. Egy 24 cm-es formát kivajazunk és kilisztezünk. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, vízzel, liszttel, sütőporral, ebben a sorrendben. Finoman hozzákeverjük a fehérjét, hogy ne törjön össze a hab. Beleöntjük a formába, és 25 perc alatt készre sütjük.
Amíg hűl, addig a krémhez hozzáadjuk a vajat/margarint. A piskótát félbevágjuk, az alját visszatesszük a formába. Rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a piskóta tetejét. A maradék krémmel megkenjünk a tetejét, oldalát. Mivel a piskóta kicsit összeseik, lesz hely oldalt is megkenni. A tetejére ráhelyezzük a megmosott, félbevágott epreket. A végén elkészítjük a zselatint a ráírt útmutató alapján, és a tetejére öntjük egyenletesen. Kicsit mellé fog folyni, de nem baj, ezért tettük vissza a tortaformában, és így oldalról is kap egy zselés réteget.
Tipp! Bármilyen friss gyümölccsel elkészíthető, aminek éppen szezonja van.
Jó tudni! Ez fehérlisztet és cukrot tartalmaz, ezért inkább a délelőtti, kora délutáni órákban, és csak keveset fogyasszon belőle, akinek ez fontos.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Tojás |
Liszt |
Tej |
Vaj |
Eper |
Kristálycukor |
|
Energia |
143 kcal |
370 kcal |
44 kcal |
746 kcal |
32 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
12,6 g |
12,3 g |
3 g |
0,4 g |
0,6 g |
0 g |
Zsír |
9,5 g |
1,3 g |
1,5 g |
80 g |
0,3 g |
0 g |
Szénhidrát |
1,8 g |
76,3 g |
4,7 g |
0,5 g |
7,6 g |
99,9 g |