A szilva legjobb kiegészítője szerintem a fahéj. Szinte minden gyümölcsből készíthető gyümölcsleves, ezekből pedig krémleves. Mindenki másképpen készíti ezeket, így én is, lássunk egy példát.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg cukor
- 1 ½ liter víz
- őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- tej
A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk. A cukorból, vízből, citromhéjból főzünk egy szirupot, amikor forr, beletesszük a szilvát, fahéjat és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Utána botturmix segítségével pépesítjük. Hozzákeverjük a tejszínt. Ha túl sűrű, akkor tejjel hígíthatjuk. Tálaláskor tejszínhabot nyomhatunk a tetejére, de friss szilvával, vagy pirított mandulával is díszíthetjük.
Tipp! Kicsit több vízzel készítve pudingporral is sűríthetjük, attól még krémesebb lesz. Hidegen és melegen is nagyon jó.
Jó tudni! Cukor helyett használhatunk nyírfacukrot, tejszínből is lehet főzőtejszínt, aminek alacsonyabb a zsírtartalma.
Még több ízletes recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Szilva |
Főzőtejszín 10 % |
Tej |
Cukor |
|
Energia |
46 kcal |
120 kcal |
44 kcal |
390 kcal |
Fejérje |
0,7 g |
3,2 g |
3,0 g |
0 g |
Zsír |
0,2 g |
10 g |
1,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
11,4 g |
4,3 g |
4,7 g |
99,9 g |