A kelkáposztát sokan csak főzeléknek, rakott kelnek vagy frankfurti levesnek ismerik. Pedig nagyon finom, és egyszerű saláta készíthető belőle. Ha van kelkáposztánk, akkor az összes többi hozzávaló megtalálható otthon.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- ½ fej kelkáposzta
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 szelet szikkadt kenyér kockákra vágva
- parmezán sajt
- 1 doboz natúr joghurt
- kevés olíva olaj
A kelkáposztát vágjuk fel és sós vízben főzzük forrástól számított 3 percig. A kenyérkockákat pirítsuk meg kevés olajon. Fokhagymát keverjük bele a joghurtba. A káposztát tegyük egy nagy tálba, locsoljuk meg a fokhagymás joghurttal, dobáljuk rá a kenyérkockákat, majd szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.
Tipp! Akinek ez így túl „sovány” nyugodtan tegyen rá még amit szeretne, sonkát, tojást, maradék húst.
Jó tudni! A kelkáposzta puffadást okozhat. Ezt megelőzhetjük, ha főzéskor az első vizet leöntjük róla, ha felforrt. utána új vizet öntünk rá, és újra felforraljuk.
Tápérték (100 g)
Kelkáposzta |
Kenyér |
Natúr joghurt |
Fokhagyma |
Olíva olaj |
|
Energia |
27 kcal |
267 kcal |
57 kcal |
149 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
2,0 g |
8,2 g |
3,0 g |
6,3 g |
0 g |
Zsír |
0,1 g |
3,6 g |
3,0 g |
0,5 g |
100 g |
Szénhidrát |
6,1 g |
49,5 g |
4,7 g |
33 g |
0 g |