Amikor jönnek az ünnepek, előszeretettel nyúlok a fahéjhoz, szegfűszeghez. Nemcsak az illatosítókba teszek karácsonyi illatokat, az ételeknél is visszaköszönnek ezek az ízek.
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2 csapott evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- tejszínhab
A cukrot felteszem egy kis lábosba melegedni. Kevergetés mellett megvárom, míg karamell lesz belőle. Ekkor leveszem a tűzről, majd hozzáadom a tejet. Kevergetve feloldom a tejben a karamellt, közben beleteszek egy kis fahéjat, és a vaníliás cukrot. Amikor teljesen felolvadt a karamell, pohárba öntöm, fújok rá tejszínhabot, és a tetejét megszórom kevés fahéjjal.
Tipp! Cukor helyett mézet, barna cukrot is használhatunk. Esetleg egy kis ír whiskyvel is megbolondíthatjuk.
Jó tudni! Tejből használhatunk minimális zsírtartalmút, tejszínből is beszerezhető light változat. Cukor helyett pedig tökéletes a nyírfacukor.
Tápérték (100 g)
Tej 1,5 %-os |
Kristálycukor |
|
Energia |
44 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
3,0 g |
0 g |
Zsír |
1,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
4,7 g |
99,9 g |