A fügelekvár önmagában is nagyon finom. Mostanában nagy divat a lekvárokat ízesíteni, ezt természetesen a fügével is megtehetjük. Adhatunk hozzá bazsalikomot, szegfűszeget, fahéjat vagy akár gyömbért, sőt keverhetjük is az ízeket. Kenyérrel, vagy húsokhoz, süteményekhez egyaránt felhasználható.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók:
- 5 kg füge
- 1 kg befőző cukor
- 2 egész citrom leve
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 5 csomag vaníliás cukor
- 4 csomag dzsemfix
A fügéket mossuk meg, vágjuk le a szárát és a végeit, majd daraboljuk fel. Mérjük meg, mert a megtisztított fügének kell 5 kg-nak lennie. Keverjük össze a cukorral, és hagyjuk állni 45 percet. Ezután tegyük fel főni, és forrástól számított 25 percig főzzük. Ekkor keverjük bele a gyömbért, citromlevet, vaníliás cukrot, dzsemfixet, forraljuk még 2-3 percig. Ha megvagyunk, üvegekbe tehetjük, lezárhatjuk és 1-2 nap alatt száraz dunsztban hagyjuk kihűlni
Tipp! Ha adott mennyiségű fügénk van, akkor az előkészített mennyiséghez arányosan adjuk hozzá a többi hozzávalót. A lényeg, hogy arányaiban ne sokat változtassunk rajta. Akkor lesz igazán finom, ha a füge jó érett.
Jó tudni! A befőző cukor eleve kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sima fehér cukor. Ennek ellenére, ha jó édes a füge, vagy vigyázni kell a cukorral, akkor részben vagy egészben cseréljük nyírfacukorra.
Itt a befőzés ideje! Még több lekvár recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Füge |
Befőző cukor |
Citrom |
Vaníliás cukor |
|
Energia |
74 kcal |
262 kcal |
29 kcal |
396 kcal |
Fehérje |
0,7 g |
0 g |
1,1 g |
0 g |
Zsír |
0,3 g |
0 g |
0,3 g |
0 g |
Szénhidrát |
19,1 |
87,1 g |
9,3 g |
99 g |