Gyömbéres fügelekvár – Egészségséfünk receptje

A fügelekvár önmagában is nagyon finom. Mostanában nagy divat a lekvárokat ízesíteni, ezt természetesen a fügével is megtehetjük. Adhatunk hozzá bazsalikomot, szegfűszeget, fahéjat vagy akár gyömbért, sőt keverhetjük is az ízeket. Kenyérrel, vagy húsokhoz, süteményekhez egyaránt felhasználható.

Elkészítési idő: kb. 90 perc

Hozzávalók:

  • 5 kg füge
  • 1 kg befőző cukor
  • 2 egész citrom leve
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 4 csomag dzsemfix

Gyömbéres fügelekvár - Egészségséfünk receptje

A fügéket mossuk meg, vágjuk le a szárát és a végeit, majd daraboljuk fel. Mérjük meg, mert a megtisztított fügének kell 5 kg-nak lennie. Keverjük össze a cukorral, és hagyjuk állni 45 percet. Ezután tegyük fel főni, és forrástól számított 25 percig főzzük. Ekkor keverjük bele a gyömbért, citromlevet, vaníliás cukrot, dzsemfixet, forraljuk még 2-3 percig. Ha megvagyunk, üvegekbe tehetjük, lezárhatjuk és 1-2 nap alatt száraz dunsztban hagyjuk kihűlni

Tipp! Ha adott mennyiségű fügénk van, akkor az előkészített mennyiséghez arányosan adjuk hozzá a többi hozzávalót. A lényeg, hogy arányaiban ne sokat változtassunk rajta. Akkor lesz igazán finom, ha a füge jó érett.

Jó tudni! A befőző cukor eleve kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sima fehér cukor. Ennek ellenére, ha jó édes a füge, vagy vigyázni kell a cukorral, akkor részben vagy egészben cseréljük nyírfacukorra.

Itt a befőzés ideje! Még több lekvár recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Füge

Befőző cukor

Citrom

Vaníliás cukor

Energia

74 kcal

262 kcal

29 kcal

396 kcal

Fehérje

0,7 g

0 g

1,1 g

0 g

Zsír

0,3 g

0 g

0,3 g

0 g

Szénhidrát

19,1

87,1 g

9,3 g

99 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS