A táplálékkiegészítőkben található antioxidánsok megelőzés helyett gyorsítják a bőrrák egyik leghalálosabb változatának terjedését – állítja egy svéd kutatók által csütörtökön publikált tanulmány.
A Sahlgrenskai Rákközpont kutatói szerint noha az antioxidánsokat gyakran mint a daganatos megbetegedések megelőzését szolgáló termékeket hirdetik, a valóságban rosszindulatú melanóma esetén inkább megduplázzák az áttétek kialakulásának ütemét.
“A legutóbbi kutatásunk, kombinálva az antioxidánsokkal kapcsolatos nagy klinikai kísérletekből származó információkkal, arra utal, hogy a nemrégiben rákkal diagnosztizált páciensek jobb, ha elkerülik az ilyen típusú táplálékkiegészítőket” – nyilatkozta Martin Bergo, a Sahlgrenskai Rákközpont professzora.
Az intézmény kutatói tavaly kimutatták, hogy az antioxidánsok súlyosbítják a tüdőrákot, ezt követte a bőrrák egyik legveszélyesebb formájának kutatása. A Science Translational Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az antioxidánsok fokozták a melanóma azon képességét, hogy átterjedjen az emberi test más részeire is.
A kutatók közleménye szerint a tudományos közvélemény arra a bizonyított felvetésre támaszkodva, miszerint a szabadgyökök rákot okozhatnak, egyszerűen úgy gondolta, hogy mivel az antioxidánsok elpusztítják a szabadgyököket, védelmet jelenthet használatuk a daganatos megbetegedések ellen. Az intézmény tudósai egyébként azért választották a melanóma vizsgálatát, mivel az egyike azon rákos megbetegedéseknek, amelyek gyorsan terjednek a fejlett világban.
A kutatók egy hidratálókrémekkel kapcsolatos figyelmeztetést is közzé tettek, amely szerint az egyes készítményekben található béta-karotin és E-vitamin ugyanolyan módon hathat a melanómás sejtekre, mint az antioxidánsokat tartalmazó táplálékkiegészítők.