Ha lilahagymáról beszélünk, csak keveseknek jut eszébe, hogy ebből is készíthető lekvár. Igaz, a lekvár hallatán is legtöbbünknek egy édes étel lebeg szemünk előtt. Akkor mos lássuk, hogyan lehet lekvárt készíteni a lilahagymából. Számtalan változat létezik, egy most egy alaprecept.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- ½ kg lilahagyma
- 4 dkg vaj
- 2 evőkanál barnacukor
- só, bors
- 2 evőkanál balzsamecet
A lilahagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd szeleteljük. A vajat egy tapadásmentes edényben megolvasztjuk, rátesszük a hagymát és elkezdjük dinsztelni. Amikor kezd üveges lenni, hozzáadjuk a cukrot, sózzuk (kb. 1 kávéskanál), borsozzuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet. Fedő nélkül főzzük kb. 20-25 percig, amíg lekvár állagú nem lesz.
Tipp! Más fűszereket is használhatunk hozzá, például rozmaringot, bazsalikomot, vagy oregánót, attól függően, hogy milyen húshoz szeretnénk adni.
Jó tudni! Mivel lilahagyma egész évben kapható, a lekvár hamar elkészíthető, nem érdemes télire eltenni, hanem inkább mindig frisset főzzünk. Ha sok ez a mennyiség, lehet a mennyiségeket csökkenteni, arányosan mindent. Barnacukor helyett lehet nyírfacukrot használni.
Tápérték (100 g)
Lilahagyma |
Vaj |
Barnacukor |
Balzsamecet |
|
Energia |
40 kcal |
746 kcal |
377 kcal |
88 kcal |
Fehérje |
1 g |
0,4 g |
0 g |
0,4 g |
Zsír |
0 g |
80 g |
0 g |
0 g |
Szénhidrát |
9 g |
0,5 g |
97 g |
17 g |