Hagymalekvár – Egészségséfünk receptje

Ha lilahagymáról beszélünk, csak keveseknek jut eszébe, hogy ebből is készíthető lekvár. Igaz, a lekvár hallatán is legtöbbünknek egy édes étel lebeg szemünk előtt. Akkor mos lássuk, hogyan lehet lekvárt készíteni a lilahagymából. Számtalan változat létezik, egy most egy alaprecept.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • ½ kg lilahagyma
  • 4 dkg vaj
  • 2 evőkanál barnacukor
  • só, bors
  • 2 evőkanál balzsamecet

Hagymalekvár - Egészségséfünk receptje

A lilahagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd szeleteljük. A vajat egy tapadásmentes edényben megolvasztjuk, rátesszük a hagymát és elkezdjük dinsztelni. Amikor kezd üveges lenni, hozzáadjuk a cukrot, sózzuk (kb. 1 kávéskanál), borsozzuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet. Fedő nélkül főzzük kb. 20-25 percig, amíg lekvár állagú nem lesz.

Tipp! Más fűszereket is használhatunk hozzá, például rozmaringot, bazsalikomot, vagy oregánót, attól függően, hogy milyen húshoz szeretnénk adni.

Jó tudni! Mivel lilahagyma egész évben kapható, a lekvár hamar elkészíthető, nem érdemes télire eltenni, hanem inkább mindig frisset főzzünk. Ha sok ez a mennyiség, lehet a mennyiségeket csökkenteni, arányosan mindent. Barnacukor helyett lehet nyírfacukrot használni.

Még többet a befőzésről!

Tápérték (100 g)

Lilahagyma

Vaj

Barnacukor

Balzsamecet

Energia

40 kcal

746 kcal

377 kcal

88 kcal

Fehérje

1 g

0,4 g

0 g

0,4 g

Zsír

0 g

80 g

0 g

0 g

Szénhidrát

9 g

0,5 g

97 g

17 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS