Húsvéti burgonyakrémleves – Egészségséfünk receptje

Amikor megfőzzük a sonkát, mindig megmarad a lé, amit sajnálunk kiönteni. Ezt általában le szoktuk fagyasztani, később pedig bableveshez felhasználjuk. A mostani leveshez is sonkalé szükséges, illetve sonka, tojás, ami amúgy is a húsvéti asztalon megtalálható.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • sonkalé
  • fejenként 1 főtt tojás
  • főtt, füstölt sonka csíkokra vágva
  • 2 evőkanál vaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • tej

Húsvéti burgonyakrémleves - Egészségséfünk receptje

A vajon dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük rá a meghámozott, kockára vágott burgonyát. Öntsük fel annyi sonkalével, hogy jól ellepje. A sonkalevet kóstoljuk meg, ha túl sós, akkor keverjük vízzel. Lefedve főzzük puhára. Ezután botturmix segítségével pépesítsük, adjuk hozzá a tejszínt. Forraljuk össze. Ha túl sűrű, adjunk hozzá tejet. Tálaláskor tegyünk bele karikára vágott főtt tojást, illetve csíkokra vágott főtt sonkát.

Tipp! Ami még megmarad sonkalé, azt fagyasszuk le, később levesekhez, főzelékekhez jó. A tojásokat is megfőzhetjük benne, az ízel nagyon finom lesz, de már nem tudjuk festeni.

Jó tudni! A hagyományos füstölésű sonkák sósabbak, így a leve is sokkal sósabb. Viszont az íze, a sonka állaga miatt ezt ajánlom.

Még több húsvéti recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Parasztsonka

Burgonya

Főzőtejszín

Tojás

Energia

178 kcal

69 kcal

120 kcal

143 kcal

Fehérje

23 g

1,6 g

3,2 g

12,6 g

Zsír

9 g

0,1 g

10 g

9,5 g

Tápérték

0 g

15,7 g

4,3 g

1,8 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS