Amikor megfőzzük a sonkát, mindig megmarad a lé, amit sajnálunk kiönteni. Ezt általában le szoktuk fagyasztani, később pedig bableveshez felhasználjuk. A mostani leveshez is sonkalé szükséges, illetve sonka, tojás, ami amúgy is a húsvéti asztalon megtalálható.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- sonkalé
- fejenként 1 főtt tojás
- főtt, füstölt sonka csíkokra vágva
- 2 evőkanál vaj
- ½ fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- tej
A vajon dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük rá a meghámozott, kockára vágott burgonyát. Öntsük fel annyi sonkalével, hogy jól ellepje. A sonkalevet kóstoljuk meg, ha túl sós, akkor keverjük vízzel. Lefedve főzzük puhára. Ezután botturmix segítségével pépesítsük, adjuk hozzá a tejszínt. Forraljuk össze. Ha túl sűrű, adjunk hozzá tejet. Tálaláskor tegyünk bele karikára vágott főtt tojást, illetve csíkokra vágott főtt sonkát.
Tipp! Ami még megmarad sonkalé, azt fagyasszuk le, később levesekhez, főzelékekhez jó. A tojásokat is megfőzhetjük benne, az ízel nagyon finom lesz, de már nem tudjuk festeni.
Jó tudni! A hagyományos füstölésű sonkák sósabbak, így a leve is sokkal sósabb. Viszont az íze, a sonka állaga miatt ezt ajánlom.
Még több húsvéti recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Parasztsonka |
Burgonya |
Főzőtejszín |
Tojás |
|
Energia |
178 kcal |
69 kcal |
120 kcal |
143 kcal |
Fehérje |
23 g |
1,6 g |
3,2 g |
12,6 g |
Zsír |
9 g |
0,1 g |
10 g |
9,5 g |
Tápérték |
0 g |
15,7 g |
4,3 g |
1,8 g |