Az öt ajánlás követésének mellékhatása pedig olyan további egészségnyereség, mint a testsúly csökkenése, cukorháztartás normalizálása, vérnyomás csökkentése.
1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!
A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, melyek megkötik az epével bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívásukat. Így működnek a koleszterin szintet csökkentő epesavkötő gyógyszerek. Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek, babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.
Az elfogyasztott rostmennyiség növelésére tökéletes mód a reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzlit fogyasztása joghurttal.
Az étkezésből lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben. Transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajok, pl. egyes margarinokban – azonban a jobb minőségű termékeket hidrogénezés nélküli növényi olajokból, pálmazsír vagy kókuszzsír felhasználásával állítják elő. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterin bevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.
2. Kerüld a rossz zsírokat!
Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.
Zsírok terén fontos megjegyezni, hogy fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad, hiszen fontos, elengedhetetlen összetevői szervezetünknek. Nélkülük nincs agyműködés, nincsenek sejtmembránok, nincs izomműködés.
3. Fehérjét a növényekből!
Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
A maradék 2 tippet a napidoktor.hu oldalán találod!