Jégkorong olimpiai selejtező: mégis továbbjutott a magyar válogatott!

MH/MTI
2024. február 12. hétfő. 23:27
Frissítve: 2024. február 12. 23:55

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a fehérorosz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt.

Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott – miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett – mint a legjobb előselejtezős második, mégis folytathatja a fehéroroszok helyén az ötkarikás selejtezőt, így nem a dániai, hanem a szlovákiai kvartettbe kerül.

A szlovák-kazah-osztrák-magyar négyesből az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.

A pozsonyi torna egyértelmű esélyesei a szlovákok, akiknél – a nyári végi időpont miatt – az NHL-es sztárok (például Tomás Tatar, Juraj Slavkovsky, Erik Cernak, Martin Fehérváry, Simon Nemec, Adam Ruzicka, Martin Pospisil) is pályára léphetnek. A magyarok eddig nyolcszor találkoztak a szlovákokkal és hatszor kikaptak, az összesített gólkülönbség 50-19 a szlovákok javára. Legutóbb 2016. május 7-én Szentpéterváron, az elit vb-n a szlovákok nyertek 4-1-re.

A kazahokkal szemben még rosszabb a magyar mérleg. A 13 eddigi összecsapásból egyszer sikerült csak nyerni, 2013. április 17-én a budapesti divízió I/A vb-n 2-1-re. Előtte öt, utána pedig hét kazah diadal született, az összesített gólkülönbség 19-63 magyar szemszögből.

Az osztrákok a magyarok elleni 4-3-as szétlövéses sikerrel őrizték meg élvonalbeli világbajnoki tagságukat tavaly májusban Tamperében. Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212-128-as gólkülönbség az osztrákok javára.

A fehéroroszok kizárása után módosított selejtezős csoportok:
D csoport (Pozsony): Szlovákia, Kazahsztán, Ausztria, MAGYARORSZÁG
E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna
F csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán

A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

Írta a Magyar Hírlap