Bár még nyár van, érdemes már most begyűjteni néhány receptet télire. Ez egy kicsit nehezebb étel, de aki a sztrapacskát szereti, annak ez is ízleni fog. Ne pont a diéta közepére időzítsük elkészítését, de azért néha egy kis lazítás belefér az étrendbe, főleg, ha ebédre készítjük.
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- kb. 40 dkg füstölt főtt sonka
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 egész tojás
- 25 dkg juhtúró
- 2-3 lilahagyma
- olaj, zsemlemorzsa
Először feltesszük a burgonyát héjastól főni. Közben apró kockákra vágjuk a sonkát, karikázzuk a lilahagymát, illetve a tejfölt összekeverjük a 2 egész tojással. Ha megfőtt a burgonya, akkor megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Egy hőálló tál alját megkenjük olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. Lerakjuk a karikára vágott burgonya felét, rászórjuk a sonkát, rámorzsoljuk a juhtúrót, rászórjuk a karikára vágott hagymát, leöntjük a tejföllel (annyit hagyjunk, hogy a tetejét meg tudjuk kenni), és végül rátesszük a burgonya másik felét. Megkenjük a maradék tejföllel, ettől lesz sütés után szép barna. 200 fokon kb. 45 percig sütjük.
Tipp! Aki szeretné, hogy kicsit hasonlítson a hagyományos rakott burgonyához, az nyugodtan rétegezzen bele még főtt tojást is.
Jó tudni! Mivel a juhtúró és a sonka is sós, nem szükséges megsózni. Tejfölből válasszuk a 12 %-os változatot. Aki szeretné, csicsókából is kipróbálhatja.
Még több isteni recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Burgonya főtt |
Füstölt-főtt sonka |
12 %-os tejföl |
Juhtúró |
|
Energia |
86 kcal |
170 kcal |
132 kcal |
274 kcal |
Fehérje |
1,7 g |
20 g |
3 g |
14,7 g |
Zsír |
0,1 g |
10 g |
12 g |
22,5 g |
Szénhidrát |
20 g |
0,1 g |
3,4 g |
2,8 g |