Egyre inkább közeledik a tél. Szervezetünknek is fel kell rá készülnie, a könnyű saláták mellett már egy-egy kicsit nehezebb ételt is megkívánunk. A bableves is ilyen, de el lehet készíteni úgy is, hogy ne terhelje nagyon meg a gyomrot.
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra + 1 éjszaka
Hozzávalók:
- ½ kg fehér bab
- 40 dkg füstölt hús (csülök, tarja)
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1 nagyobb fej burgonya
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika
- olíva olaj
- liszt
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
A babot éjszakára beáztatjuk. Ez fontos, különben sokkal hosszabb lesz a főzési idő.
A burgonyát, sárgarépát, fehérrépát meghámozzuk, egyforma nagyságúakra daraboljuk. A füstölt húst érdemes előre, előző nap megfőzni és a levét félretenni. Egy nagyobb edénybe feltesszük a babot. Felöntjük a füstölt lével, hozzáadunk még vizet, beletesszük a félbevágott hagymát. Elkezdjük főzni. Amikor ¾-ig megfőtt, akkor hozzáadjuk a káposztát, az összedarabolt zöldségeket, és a felkockázott füstölt húst. Ha teljesen megfőtt olajból, lisztből készítünk egy rántást, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, vizet, és a leveshez keverjük. Összeforraljuk, és tálalhatjuk is.
Tipp! A füstölt miatt a sózással vigyázni kell. A káposztát is meg kell nézni, ki kell-e mosni egy kicsit. Ha valaki nem szeretne azzal bajlódni, hogy külön főzi meg a füstölt húst, az a babbal együtt kezdje el főzni.
Jó tudni! A füstölt termékekből ne a gyors érlelésűt, hanem a hagyományos füstölésűt válasszuk. Ezek megbízhatóbbak, általában piacon tudjuk beszerezni. A szárazbab nagyon egészséges gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Szárazbab |
Burgonya |
Sárgarépa |
Fehérrépa |
Savanyú káposzta |
|
Energia |
434 kcal |
69 kcal |
41 kcal |
75 kcal |
19 kcal |
Fehérje |
23,7 g |
1,6 g |
0,9 g |
1,2 g |
0,9 g |
Zsír |
1,8 g |
0,1 g |
0,2 g |
0,3 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
60,1 g |
15,7 g |
9,5 g |
17,9 g |
4,2 g |