Káposztás bableves – Egészségséfünk receptje

Egyre inkább közeledik a tél. Szervezetünknek is fel kell rá készülnie, a könnyű saláták mellett már egy-egy kicsit nehezebb ételt is megkívánunk. A bableves is ilyen, de el lehet készíteni úgy is, hogy ne terhelje nagyon meg a gyomrot.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra + 1 éjszaka

Hozzávalók:

  • ½ kg fehér bab
  • 40 dkg füstölt hús (csülök, tarja)
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagyobb fej burgonya
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • olíva olaj
  • liszt
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva

Káposztás bableves - Egészségséfünk receptje

A babot éjszakára beáztatjuk. Ez fontos, különben sokkal hosszabb lesz a főzési idő.
A burgonyát, sárgarépát, fehérrépát meghámozzuk, egyforma nagyságúakra daraboljuk. A füstölt húst érdemes előre, előző nap megfőzni és a levét félretenni. Egy nagyobb edénybe feltesszük a babot. Felöntjük a füstölt lével, hozzáadunk még vizet, beletesszük a félbevágott hagymát. Elkezdjük főzni. Amikor ¾-ig megfőtt, akkor hozzáadjuk a káposztát, az összedarabolt zöldségeket, és a felkockázott füstölt húst. Ha teljesen megfőtt olajból, lisztből készítünk egy rántást, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, vizet, és a leveshez keverjük. Összeforraljuk, és tálalhatjuk is.

Tipp! A füstölt miatt a sózással vigyázni kell. A káposztát is meg kell nézni, ki kell-e mosni egy kicsit. Ha valaki nem szeretne azzal bajlódni, hogy külön főzi meg a füstölt húst, az a babbal együtt kezdje el főzni.

Jó tudni! A füstölt termékekből ne a gyors érlelésűt, hanem a hagyományos füstölésűt válasszuk. Ezek megbízhatóbbak, általában piacon tudjuk beszerezni. A szárazbab nagyon egészséges gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Még több recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Szárazbab

Burgonya

Sárgarépa

Fehérrépa

Savanyú káposzta

Energia

434 kcal

69 kcal

41 kcal

75 kcal

19 kcal

Fehérje

23,7 g

1,6 g

0,9 g

1,2 g

0,9 g

Zsír

1,8 g

0,1 g

0,2 g

0,3 g

0,1 g

Szénhidrát

60,1 g

15,7 g

9,5 g

17,9 g

4,2 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS