Vannak időszakok, amikor annyira nem kívánja az ember a húst. Én ilyenkor szoktam elővenni a csőben sült zöldséges receptjeimet. Gyakorlatilag csak a fantáziánktól – és attól, mi van a hűtőben – függ, hogy végül mi kerül bele. Lássunk most egy karfiolos, brokkolis változatot. Ez az ötlet a brokkolis csirkéből jött, de a hús helyett itt karfiolt használok.
Hozzávalók:
-
1 közepes fej karfiol
-
1 közepes fej brokkoli
-
3 evőkanál vaj
-
2 púpozott evőkanál liszt
-
2 dl főzőtejszín
-
tej
-
20 dkg trappista sajt
-
só, frissen őrölt bors
Első lépésként feltesszük a brokkolit és a karfiolt sós vízbe főni. Sajnos ezt külön kell megtenni, mert más a főzési idejük. Addig főzzük, míg egy picit marad csak kemény, ne essen szét. Közben elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Lassan adagolva adunk hozzá tejet, mindig csomómentesre keverjük, és úgy adjuk hozzá a következő adag tejet. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk még 2 dl tejszínt. Krémszerű állaga legyen. Ha hígnak találjuk, akkor folyamatos kevergetés mellett tegyük vissza a tűzre, amíg kicsit besűrűsödik. Amikor a karfiol és a brokkoli megfőtt, keverve rakjuk le őket egy jénai aljára. Öntsük rá a besamelt és szórjuk meg a reszelt sajttal. Kb. 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp! Bármilyen zöldséget adhatunk hozzá, sőt, ha valakinek hiányzik a hús, csirkemellet is piríthat hozzá, azt is belekeverheti, illetve a tetejét megszórhatja sütés előtt kockázott bacon szalonnával.
Jó tudni! A sok zöldségnek magas a rosttartalma. Akinek ez fontos szempont, az lisztből is használjon teljes kiőrlésűt és a sajtot, aminek viszont alacsony, el is hagyhatja.
Tápérték (100 g)
Karfiol |
Brokkoli |
Főzőtejszín 10 %-os |
Tej 1,5 %-os |
Teljes kiőrlésű liszt |
Vaj |
|
Energia |
25 kcal |
34 kcal |
120 kcal |
44 kcal |
339 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
1,2 g |
2,8 g |
3,2 g |
3,0 g |
14 g |
0,4 g |
Zsír |
0,2 g |
0,3 g |
10 g |
1,5 g |
2 g |
80 g |
Szénhidrát |
4,9 g |
6,6 g |
43 g |
4,7 g |
73 g |
0,5 g |