Kelkáposztaleves – Egészségséfünk receptje

Sokan nem is gondolnák, milyen finom leves készíthető kelkáposztából. Ezt most azoknak ajánlom, akik szeretik a kelkáposzta főzelék, vagy frankfurti leves ízeit. Ráadásul remek alkalom, hogy felhasználjuk a húsvétkor lefagyasztott sonkalét.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 4-5 db friss sárgarépa
  • 2 közepes burgonya
  • sonkalé
  • liszt
  • fűszerpaprika
  • olaj
  • őrölt kömény
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva

A kelkáposztát csíkokra vágjuk és megmossuk. A burgonyát hámozás után kockára, a sárgarépát karikákra vágjuk. Az egészet beletesszük egy fazékba, felöntjük sonkalével, hozzáadjuk a köményt és puhára főzzük. Amikor kész, akkor 1 nagy evőkanál lisztből, olajból készítünk egy rántást (az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát), felöntjük sonkalével, vigyázzunk, hogy csomómentes legyen, majd besűrítjük vele a levest. Ha maradt sonkánk is, azt is belekockázhatjuk tálaláskor.

Kelkáposztaleves - Egészségséfünk receptje

Tipp! Ha túl sós a sonkalé, akkor vízzel keverjük. Nem kell annyi rántás, mint egy főzelékhez. Ha maradt főtt tojásunk, azzal is tálalhatjuk.

Jó tudni! Ha valaki diétázik, akkor három dolgot tehet. Vagy nagyobb darabokra vágja a burgonyát, amikor megfőtt kiveszi, leturmixolja és azzal sűríti a levest. Másik lehetőség, hogy szénhidrát csökkentett lisztet használ, a harmadik pedig, hogy nem tesz bele burgonyát és szénhidrát csökkentett liszttel főz.

Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Kelkáposzta

Burgonya

Sárgarépa

Liszt

Energia

27 kcal

69 kcal

41 kcal

370 kcal

Fehérje

2,0 g

1,6 g

0,9 g

12,3 g

Zsír

0,1 g

0,1 g

0,2 g

1,3 g

Szénhidrát

6,1 g

15,7 g

9,5 g

76,3 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS