Sokan nem is gondolnák, milyen finom leves készíthető kelkáposztából. Ezt most azoknak ajánlom, akik szeretik a kelkáposzta főzelék, vagy frankfurti leves ízeit. Ráadásul remek alkalom, hogy felhasználjuk a húsvétkor lefagyasztott sonkalét.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1 kis fej kelkáposzta
- 4-5 db friss sárgarépa
- 2 közepes burgonya
- sonkalé
- liszt
- fűszerpaprika
- olaj
- őrölt kömény
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
A kelkáposztát csíkokra vágjuk és megmossuk. A burgonyát hámozás után kockára, a sárgarépát karikákra vágjuk. Az egészet beletesszük egy fazékba, felöntjük sonkalével, hozzáadjuk a köményt és puhára főzzük. Amikor kész, akkor 1 nagy evőkanál lisztből, olajból készítünk egy rántást (az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát), felöntjük sonkalével, vigyázzunk, hogy csomómentes legyen, majd besűrítjük vele a levest. Ha maradt sonkánk is, azt is belekockázhatjuk tálaláskor.
Tipp! Ha túl sós a sonkalé, akkor vízzel keverjük. Nem kell annyi rántás, mint egy főzelékhez. Ha maradt főtt tojásunk, azzal is tálalhatjuk.
Jó tudni! Ha valaki diétázik, akkor három dolgot tehet. Vagy nagyobb darabokra vágja a burgonyát, amikor megfőtt kiveszi, leturmixolja és azzal sűríti a levest. Másik lehetőség, hogy szénhidrát csökkentett lisztet használ, a harmadik pedig, hogy nem tesz bele burgonyát és szénhidrát csökkentett liszttel főz.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Kelkáposzta |
Burgonya |
Sárgarépa |
Liszt |
|
Energia |
27 kcal |
69 kcal |
41 kcal |
370 kcal |
Fehérje |
2,0 g |
1,6 g |
0,9 g |
12,3 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
0,2 g |
1,3 g |
Szénhidrát |
6,1 g |
15,7 g |
9,5 g |
76,3 g |