Kezdésnek bronzérem

A párbajtőröző Cho Taeun Sándor bronzérmet nyert a plovdivi U23-as vívó Európa-bajnokságon. Férfikardban és női tőrben nem jutott magyar a nyolc közé.

Pusztai Viola Jól indult a plovdivi U23-as vívó Európa-bajnokság magyar szempontból, hiszen már az első napon megszületett az első érem. A férfi párbajtőrözők korosztályos világversenyeken produkált szenzációs sorozata Bulgáriában sem szakadt meg: a tavaly még junior Cho Taeun Sándor bronzérmet nyert.

A Honvéd vívója remek mérleggel, negyedikként zárta a csoportkört, persze láttuk már többször, hogy önmagában kevés az üdvösséghez. Meg nem is ért túl sokat, hiszen a 32 között máris orosz ellenféllel nézett farkasszemet, ami sosem ígér könnyű asszót. Dmitrij Guszevvel szemben azonban 15-13-ra diadalmaskodott, s ha bárki azt gondolná, hogy a tizenhat között gyengébb vetélytársat kapott, az téved. Az olasz Lorenzo Buzzi a verseny harmadik kiemeltjeként a csörte esélyese volt, de Cho ezzel nem törődött, s nyert 15-12-re.

Cho Taeun Sándor bronzérmet nyert Forrás: hunfencing.hu

Cho Taeun Sándor bronzérmet nyert  •  Forrás: hunfencing.hu

A szintén olasz Andrea Russónál ellenben papíron jobbnak számított, de mi sem nehezebb azt a páston bizonyítani. A magyar fiú azonban ismét rendkívül szoros asszóban kerekedett ellenfele fölé: és a 15-13-as győzelme a biztos érmet jelentette.

Már csak az a kérdés maradt nyitott, hogy a dobogó melyik fokára állhat, de arra is hamar választ kaptunk: az első kiemelt izraeli Juval-Salom Freilih 15-9-re legyőzte az elődöntőben, így Cho bronzéremmel gazdagodott.

A döntőben egyébként az előzetesen oda várt két vívó, azaz Freilih és a spanyol Yulen Pereira találkozott egymással. Csatározásuk tehát a juniorévek után is folytatódik, amelyet ezúttal utóbbi nyert meg 15-13-ra.

A magyar babértermés az első napon nem lett túl gazdag, hiszen Cho harmadik helye mellett negyeddöntős helyezések sem jutottak a többieknek. Párbajtőrben Buta Levente éppen csak nem került a nyolc közé, Berta Dániel azonban a 32, Kiss Gergő a 64 között búcsúzott.

Férfikardban a tavaly negyeddöntőig jutó Csaba Bence idén a nyolcaddöntőről is lecsúszott, ahogy Singer Martinnak és Kossuth Bálintnak is a 32 jelentette a végállomást, Nagy Martinnak pedig egy körrel korábban ért véget a verseny. Az aranyérmet az elsőszámú esélyes, grúz Szandro Bazadze viheti haza, aki a döntőben 15-10-re verte az olasz Francesco D’armientót.

A női tőrözők versenyében Gólya Fruzsina menetelt a legtovább: a nyolcaddöntőben egyetlen tussal, 11-10-re maradt alul a későbbi ezüstérmes, olasz Francesca Palumbóval szemben, akit a döntőben az orosz Szvetlana Tripapina győzött le 15-10-re. Szalai Szonja, Lupkovics Dóra és Tóth Janka a 32 között búcsúzott.

Hétfőn a férfi tőrözők, illetve a női kardozók és a párbajtőrözők lépnek pástra Plovdivban.

U23 EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV (BULGÁRIA)
Férfipárbajtőr egyéni, 76 induló
Csoportkör: Cho Taeun Sándor 5/1, Buta Levente 5/1, Kiss Gergő 4/2, Berta Dániel 4/2 (valamennyien továbbjutottak)
A 32 közé jutásért: Buta–Baekelandt (belga) 15-6, Berta–Allegre (francia) 15-9, Kiss–Ibanez (spanyol) 10-15
A 16 közé jutásért: Cho–Guszev (orosz) 15-13, Buta-Szych (ukrán) 15-12, Berta–Pereira (spanyol) 7-8
Nyolcaddöntő: Cho–Buzzi (olasz) 15-12, Buta–Malcotti (svájci) 10-15
Negyeddöntő: Cho‒Russo (olasz) 15-13
Elődöntő: Cho‒Freilich (izraeli) 9-15
Európa-bajnok: Yulen Pereira (Spanyolország), 2. Juval-Salom Freilih (Izrael), 3. Cho Taeun Sándor (Magyarország) és Mateusz Antkiewicz (Lengyelország), …11. Buta Levente, …25. Berta Dániel, …37. Kiss Gergő
Férfikard egyéni, 50 induló
Csoportkör: Csaba Bence 4 győzelem/1 vereség, Singer Martin 4/2, Kossuth Bálint 2/3 (továbbjutottak), Nagy Martin 1/4 (kiesett)
A 32 közé jutásért: Kossuth‒Zaporojcenco (moldovai) 15-10
A 16 közé jutásért: Csaba‒Ocinski (lengyel) 14-15, Kossuth‒Bonsanto (olasz) 11-15, Singer‒Bucur (román) 11-15
Európa-bajnok: Szandro Bazadze  (Grúzia), 2. Francesco D’armiento (Olaszország), 3. Leonardo Affede (Olaszország) és Alekszandr Trusakov (Oroszország), …17. Csaba Bence, …19. Singer Martin, …27. Kossuth Bálint, …42. Nagy Martin
Női tőr egyéni, 43 induló
Csoportkör: Gólya Fruzsina 6 győzelem/0 vereség, Szalai Szonja 4/1, Lupkovics Dóra 4/1, Tóth Janka 2/3 (valamennyien továbbjutottak)
A 16 közé jutásért: Gólya‒Turcan (moldovai) 15-6, Lupkovics‒Schreiber (svéd) 14-15, Szalai‒Rivano (olasz) 11-15, Tóth‒Alborova (orosz) 12-15
Nyolcaddöntő: Gólya‒Palumbo (olasz) 10:-11
Európa-bajnok: Szvetlana Tripapina (Oroszország) , 2. Francesca Palumbo (Olaszország), 3. Marika Chrzanowska (Lengyelország) és Martina Sinigalia (Olaszország), …9. Gólya Fruzsina, …17. Szalai Szonja, …20. Lupkovics Dóra, …27. Tóth Janka

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS