Környezetvédelem világnapja: a MÚSZ is tesz a zöld jövőért!

Június 5. a Környezetvédelem világnapja, aminek kapcsán rögtön ki is emelnénk, hogy számunkra ez egy dátumtól független, az év minden napjára igaz kiemelt jelentőségű hozzáállás és életforma.

Kerek egy éve csatlakozott a Magyar Úszó Szövetség (a vizes/úszó szövetségek közül a világon elsőként) a Sports for Nature kezdeményezéshez, aminek a NOB mellett számos nemzeti olimpiai bizottság, nemzetközi sportszövetség is a tagja már (aláírók részletes listája itt).

A legutóbbi felnőtt Úszó Országos Bajnokságot is „zöld szemlélettel” szerveztük, mindent megteszünk a jövőben is a környezettudatos sportszervezés érdekében. Az együttműködés célja, hogy a sporton keresztül a természet érdekében érezhető változásokat érjen el 2030-ig és azt követően, hogy a sport népszerűségének köszönhetően hozzájáruljon a természet megőrzéséhez és annak helyreállításában. A sport számára – annak minden szintjén – egy olyan tervet fogalmaz meg, hogy az inspiráljon másokat a természet védelmében tett lépések meghozatalában.

Pár apró példa mindezen szemlélet gyakorlatba való átültetése kapcsán:

  • Szelektív hulladékgyűjtés a szervezők részéről;
  • A sporteseményekről ismert nyakpántos akkreditációs kártyák helyett az OB-n teszteltük elsőként, hogy egy telefontokba elférő, névjegykártya méretű belépő miképp funkcionálhat. Az esemény nagysága miatt, több mint 500 nyakpántot nem kellett megrendelnünk (ami egy idő után a kukában végezné), pár sportoló visszajelzése alapján – köszönet például Rasovszky Kristófnak is a közös gondolkodásért – a jövőben egy matricás változatot is kipróbálunk;
  • Külön hálásak vagyunk Kovács Gabi kolléganőnk fenntarthatóság iránti elkötelezettségének is, hisz közreműködésével az ebédes dobozaink is újra hasznosításra kerülnek, egy arra szakosodott szervezet karitatív ételosztásához.

Tegyünk a természetért, tegyünk egy egészséges, tiszta jövőért!

A Környezetvédelem világnapja: a MÚSZ is tesz a zöld jövőért! bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.