Krémleves zöldfűszerekkel, pirított gombával – Egészségséf

A krémleveseket nagyon szereti a család. Zöldségből, gyümölcsből egyaránt készíthető. Most egy egyszerű, burgonya alapút készítünk sok zöld fűszerrel, pirított gombával.

Hozzávalók:

–       5 db közepes burgonya

–       12 db nagyobb csiperke gomba

–       2 dl főzőtejszín

–       só, bors

–       1 csokor petrezselyem

–       1 szál lestyán

–       3 szál zellerlevél

–       1 fej vöröshagyma

–       2 evőkanál vaj

Krémleves zöldfűszerekkel, pirított gombával - Egészségséf

Az apróra vágott hagymát a vajon megdinszteljük. A megtisztított kockára vágott burgonyát rátesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy legalább 2 ujjnyira ellepje. Beletesszük a zeller és lestyán leveleket, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ezután a leveleket kivesszük a burgonyát botmixer segítségével pépesítjük. Visszatesszük a tűzre és tejszínnel felöntjük. A gombákat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, kevés olajon sóval és borssal megpirítjuk. Tálaláskor a leves megszórjuk vágott petrezselyemmel és a pirított gombával.

Tipp! A pirított gomba bármilyen zöldséges krémleveshez nagyon finom, így a gomba krémleveshez is. Ha sűrű a leves, tejjel hígíthatjuk.

Jó tudni! Szinte minden zöldséges krémleve alapja a vajon dinsztelt hagyma és a burgonya. Karakterét a hozzá adott egyéb zöldségek és fűszer adja meg. Darabos zöldségek esetén kevesebb burgonyát használunk (2 közepes).

Tápérték (100 g)

Csiperke gomba

Burgonya

Főzőtejszín 10 %-os

Vaj

Energia

39 kcal

69 kcal

120 kcal

746 kcal

Fehérje

5,9 g

1,6 g

3,2 g

0,4 g

Zsír

0,2 g

0,1 g

10 g

80 g

Szénhidrát

3,3 g

15,7 g

43 g

0,5 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS