A krémleveseket nagyon szereti a család. Zöldségből, gyümölcsből egyaránt készíthető. Most egy egyszerű, burgonya alapút készítünk sok zöld fűszerrel, pirított gombával.
Hozzávalók:
– 5 db közepes burgonya
– 12 db nagyobb csiperke gomba
– 2 dl főzőtejszín
– só, bors
– 1 csokor petrezselyem
– 1 szál lestyán
– 3 szál zellerlevél
– 1 fej vöröshagyma
– 2 evőkanál vaj
Az apróra vágott hagymát a vajon megdinszteljük. A megtisztított kockára vágott burgonyát rátesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy legalább 2 ujjnyira ellepje. Beletesszük a zeller és lestyán leveleket, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ezután a leveleket kivesszük a burgonyát botmixer segítségével pépesítjük. Visszatesszük a tűzre és tejszínnel felöntjük. A gombákat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, kevés olajon sóval és borssal megpirítjuk. Tálaláskor a leves megszórjuk vágott petrezselyemmel és a pirított gombával.
Tipp! A pirított gomba bármilyen zöldséges krémleveshez nagyon finom, így a gomba krémleveshez is. Ha sűrű a leves, tejjel hígíthatjuk.
Jó tudni! Szinte minden zöldséges krémleve alapja a vajon dinsztelt hagyma és a burgonya. Karakterét a hozzá adott egyéb zöldségek és fűszer adja meg. Darabos zöldségek esetén kevesebb burgonyát használunk (2 közepes).
Tápérték (100 g)
Csiperke gomba |
Burgonya |
Főzőtejszín 10 %-os |
Vaj |
|
Energia |
39 kcal |
69 kcal |
120 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
5,9 g |
1,6 g |
3,2 g |
0,4 g |
Zsír |
0,2 g |
0,1 g |
10 g |
80 g |
Szénhidrát |
3,3 g |
15,7 g |
43 g |
0,5 g |